Ako je poznato da se ćelije naših tijela multipliciraju, umiru i nastaju nove, sasvim logično je to da hrana koju unosimo ubrzo postaje dio nas i obrazuje sam naš organizam.
Hrana koja vam može dokazano skratiti život
Koliko je često na vašem meniju?Zbog toga na kvalitetu hrane nikada ne bi trebalo štedjeti, te bi pod svaku cijenu trebalo izbjegavati namirnice sačinjene od nekvalitetnih i dokazano nezdravih sastojaka.
Interesantno je da su neka istraživanja čak i dokazala koja hrana djeluje toliko loše na ljudski organizam da nam doslovno skraćuje život. Ovdje ćemo upravo skrenuti pažnju na tu hranu, kako bi svako ko želi dobro sebi iz ishrane eliminisao te namirnice ili njihovo konzumiranje barm sveo na minimum.
Prerađena hrana
Nažalost, najzastupljeniji oblik namirnica za čije konzumiranje je potrebno najmanje truda jesu svi oblici prerađenih hrane. U tu grupu čija smrtonosnost je dokazana i velikim istraživanjem provedenim na Univerzitetu Sorbona, a koje je obuhvatilo 45.000 ispitanika, spadaju hamburgeri, kobasice, hrenovke, paštete, razne vrste šunki, ali i drugih oblika hrane koja nije izvorno mesnog karaktera.
Slatkiši i svi oblici prostih ugljikohidrata
Ono što vjerovatno najteže ljudima pada jeste istina da najomiljenije namirnice na duže staze prave i najveću štetu u organizmu, te ubrzavaju put u smrt. Hrana bogata prostim ugljikohidratima s posebnim naglaskom na šećerom prepune slatkiše, utiče na debljanje, inzulinsku rezistenciju, te u konačnici nizom opakih oboljenja koja danas odnose najviše života.
To ne znači da se omiljenog "slatkog grijeha" treba potpuno odreći, ali da ta hrana ipak treba treba biti rezervisana za "junk meal" ili "junk day".
Pržena hrana
Pojedina istraživanja su prženu hranu čak stavila na prvo mjesto prema opasnosti za zdravlje ljudskog organizma, a tu se osim sasvim očekivanih krompirića i drugih sličnih namirnica, posebno opasnim pokazala pržena piletina. Razlog zbog kog je ta, daleko manje opasna hrana rezultira s mnoštvom problema, jeste činjenica da se jede jako često i u većim količinama.
Čips i slične grickalice
Čips i slične grickalice omiljeni su međuobrok, obrok "iz dosade" i obrok za borbu protiv stresa. Osim što se radi o prostim ugljikohidratima koji svakako debljaju, radi se i o zastrašujuće masnim i opasno nezdravim namirnicama čije često konzumiranje pravi ozbiljan rizik.
Gazirani i kupovni voćni sokovi
Jedna od daleko najgorih prehrambenih navika koju neko može imati jeste to da gazirani i drugi, naizgled zdravi voćni sokovi, čine redovan elemenat ishrane. Radi se o koncentratima čiji najvažniji elemenat predstavlja šećer, i to šećer u ogromnim količinama. Ovdje nećemo po ko zna koji put objašnjavati zašto je šećer toliko opasna namirnica, samo ćemo podvući činjenicu da prosječno normalna osoba sigurno nema naviku da svakoga dana pojede stotinjak grama šećera u prahu jer to smatra nezdravim, s druge strane, u tečnom obliku mnogi na dnevnoj bazi unesu i veće količine šećera, a da nisu ili ne žele da budu svjesni toga.