Četiri namirnice bez kojih nijedan vrhunski sportista ne može zamisliti svoj dan

Koliko često ih vi jedete?

Iako imaju lične kuhare i sve pogodnosti koje jedan "obični smrtnik" ne može ni zamisliti, na iznenađenje mnogih, vrhunski sportisti i se opet hrane dosta jednostavno.

Suština je u tome da samo nekoliko vrsta namirnica istinski pravi posao, dok sve ostale služe kao dodaci za obogaćenje ishrane vitaminima, mineralima, vlaknima, kao i iz prostog razloga da poboljšaju okus hrane. Zbog svega toga, uopšte ne treba čuditi što i najimućniji sportisti svakoga dana na svom meniju imaju slične ili iste namirnice, a bez nekih od njih čak ne bi ni mogli zamisliti svoju ishranu.

Ovdje ćemo navesti četiri namirnice koje su "must have" u svakom planu ishrane uspješnih sportista.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice predstavljaju jedan od najboljih mogućih izvora složenih ugljikohidrata koji ravnomjerno pružaju energiju satima i važe za vrhunsko gorivo fizički aktivnih ljudi. Radi se o vrlo jednostavnoj i jeftinoj namirnici koju je moguće kombinovati s mlijekom u vidu zobene kaše, bilo kojim smoothiejem, pa čak i drugim vrstama hrane, a koja će uvijek vrhunski obaviti svoj posao i osigurati sitost bez velikih skokova i padova šećera u krvi.

Jaja

Jesti jaja svaki dan možda zvuči kao nešto što je dosadno i što čak nije normalno, ali istina je takva da veliki sportisti ne komplikuju stvari, već se drže provjerenih i najboljih rješenja. Jaja su upravo takva - perfektna namirnica bogata proteinima, mastima i nizom važnih i zdravih mikronutrijenata. Bilo da se konzumiraju kao kuhana, pečena, u obliku omleta ili na neki četvrti način, jaja uvijek opravdavaju svoj epitet "super hrane".

Piletina

Svaki sportista je itekako svjestan važnosti proteina za prvenstveno očuvanje, a zatim i izgradnju mišića, pa u konačnici i same performanse na sportskim borilištima. Među izvorima proteina, bijelo meso ima posebno cijenjeno mjesto, a piletina je po dostupnosti, okusu i cijeni uvijek izbor "broj 1". Posebno veliku važnost ima unos proteina nakon napornih treninga i mečeva, pa tada meso i najčešće upravo piletina, važi za logičan izbor skoro svakog sportiste.

Maslinovo ulje

Uz činjenicu da je jedna od najzdravijih masnoća koje postoje, maslinovo ulje odlično ide kao dodatak skoro svakom jelu. Beneficije kvalitetnih, zdravih masnoća, jedan profesionalni sportista nikako ne želi propustiti, tako da djevičansko maslinovo ulje predstavlja obaveznu namirnicu bez koje su obroci nezamislivi.

Bez obzira na fitness ciljeve i to da li se uopšte bavite sportom ili živite nešto neaktivnijim životom, ove namirnice bi zbog svojih hranjivih kvaliteta trebale biti obavezan dio vaše ishrane.

Podijeli članak