Vježbate ali bez rezultata? U jednoj od ovih stvari sigurno griješite

Odustajanje nije opcija

Vidljivi rezultati i promjene na tijelu održavaju vježbače motivisanim i bude njihovu želju za dostizanjem novih i većih ciljeva. Istovremeno, ništa brže ne vodi ka odustanku od manjka vidljivih rezultata vježbanja.

Niko se ne želi truditi za nešto što nema smisla, ali prije nego što i pomislite o odustajanju, pročitajte četiri najčešće greške koje onemogućavaju istinski napredak, pronađite svoju slabu tačku i što je moguće brže je promijenite. Stvari će automatski krenuti u smjeru kakav priželjkujete.

Davanje prioriteta ishrani

Sve dok se ishrana ne shvati jednako ozbiljno kao i sami treninzi, onaj pravi napredak će izostajati. Fitness stručnjaci ističu da za potpuni uspjeh i velike rezultate, vježbanje i ishrana imaju podjednako značajnu ulogu. Koji god da je vaš cilj, izračunajte kolika je potrebna vrijednost kalorija koju trebate unijeti tokom dana. Ovisno o cilju odredite količinu proteina koja je potrebna mišićima svakoga dana, a zatim rasporedite sve to u što je moguće zdravije obroke tokom dana.

Raznovrsnost treninga

Ono što većini početnika koji sami vježbaju fali, jeste raznovrsnost vježbi i ravnomjerno opterećenje svih grupa mišića. U principu je dovoljno izvoditi neku veliku vježbu s pokretom guranja, čučnjeve i mrtvo dizanje, a svaka dodatna vježba je samo bonus spreman da još poboljša rezultate.

Intenzitet vježbanja

Vrlo moguće i ključni faktor vezan za trening i izostanak rezultata jeste previše slab intenzitet vježbanja. Vježbati bilo kako je bolje od vođenja neaktivnog života, ali kada se već vježba, onda to treba biti pravo i ozbiljno pomicanje granica iz treninga u trening, bez obzira na vježbe i tip treninga koji se izvode. Kod trčanja će 10 minuta sprint intervala napraviti mnogo više posla od 30 minuta lakšeg trčanja bez odmora, a takav je slučaj i sa svim ostalim vježbama u kojima jednostavno treba podići intenzitet.

Važnost sna

Vježbanje je samo način izazivanja malih pukotina na mišićnim vlaknima, ostavljanja tkiva bez dovoljnog priliva kiseonika i hranjivih tvari, te generalnog umaranja organizma fizičkim radom. Napredak kreće tek tokom odmora, koji je zapravo i ključ pomaka u željenom smjeru. Zbog svega toga, redovno vježbati, a biti konstantno "u minusu" sa snom, sasvim očekivano vodi do znatnog umanjenja rezultata i napretka od onog kakav bi inače mogao biti. Ako se pronalazite u ovom opisu jedne od četiri krucijalne greške, potrudite se da na neki način sebi osigurate između 7 i 8 sati kvalitetnog odmora svake noći.

Podijeli članak