Najbolji čajevi za glavobolju

Prirodni lijekovi

Glavobolje se mogu kretati od manjih smetnji do migrena koje vas sprječavaju da normalno funkcionišete. Glavobolja izaziva osjećaj pritiska i bola i ponekad može nastati uz simptome prehlade i gripe. Srećom, postoje čajevi koji vam mogu pomoći u ublažavanju simptoma glavobolje i migrene.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira se može napraviti koristeći svježi ili osušeni korijen biljke đumbira. Možete koristiti drobljeni đumbir u prahu za pripremu ovog čaja. Istraživanja pokazuju da đumbir sadrži protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju napetosti i boli izazvane upalom.

Čaj od kamilice

Poznat je po svojim umirujućim efektima. Istraživanja pokazuju da pijenje čaja od kamilice može pomoći da se poboljša kvalitet sna i poveća vrijeme provedeno u ciklusima dobrog sna. Kamilica također sadrži prirodni sedativni efekat koji smanjuje upale i pomaže vam da se opustite.

Čaj od mente

Čaj od mente nudi mnoštvo zdravstvenih pogodnosti. Može se koristiti kao lijek za glavobolju i migrenu. Ulje od mente je jednako efikasno u tretiranju glavobolje i napetosti kao paracetamol, međutim, čaj od mente pokazuje manje neželjenih efekata od ulja. Upravo zato se ovaj čaj preporučuje kako bi se smanjila bol i nelagoda glavobolje.

Čaj od klinčića

Klinčići su poznati po svojim svojstvima za ublažavanje bolova. Čaj od klinčića može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju cirkulacije krvi. Prije nego što počnete piti ovaj čaj, provjerite s doktorom da li može izazvati neželjene efekte u interakciji s drugim lijekovima koje koristite.

Podijeli članak