Whey protein

Brzo razgradivi

Protein whey je najkvalitetniji izvor proteina. Bogat je izvor široko rasprostranjenih aminokiselina (BCAAs), čineći najveći mogući udio bilo kojeg prirodnog izvora hrane.Protein whey je jedan od dvije vrste proteina koji se dobiva iz mlijeka (drugi je kazein). Dobiva se pri procesu stvaranja sira iz kravljeg mlijeka. Kada se mlijeko pretvara u sir, protein whey je nusproizvod.

Da li bilo koja hrana sadrži protein whey?

Ni jedna namirnica ne sadrži pravi protein whey (on se može naći u vidu proteinskog praha, proteinskog shake-a  ili nekih drugi pića). Međutim mnoge namirnice sadrže visok nivo proteina.

Najčešće vrste visokoproteinskih namirnica su:

- Crveno meso (20% proteina)
- Piletina/puretina (20% proteina)
- Riba (20% proteina )
- Jaja (6-8% proteina)
- Sir (10-30% proteina, masni)

Vrste whey proteina

Postoje dvije vrste proteina whey, koncentrat i izolat. Koncentrat proteina whey sadrži malo masti, ima visoku biološku vrijednost i obično je oko 75% čisti protein. Izolat proteina whey je whey u svom najčistijem obliku. Izolati su proizvedeni zbog uklanjanja masti i laktoze. Inače, izolat proteina whey je po težini 90% čisti protein.

Suplement proteina whey obično sapda u jednu od tri kategorije. Izolat proteina whey, koncentrat proteina whey i mix proteina whey. Praškasti koncentrat proteina whey je najjeftiniji, ali ima visoku koncentraciju masti i laktoze. Praškasti izolat proteina whey ima najviši nivo proteina po obroku i doslovno nula ugljikohidrata, masti i laktoze, pa su i cijene više od koncentrata.  I konačno mix prteina whey je najpopularniji među praškastim proteinima whey. Kao što i samo ime kaže, ovaj proizvod je kombinacija izolata i koncentrata, proizvod viskog kvaliteta sa nevjerovatnim profilom aminokiselina i pristupačnom cijenom za potrošača.

Učinkovitost proteina whey?

Protein whey je daleko superiorniji od ostalih oblika proteina. Opskrbljuje tijelo sa savršenim profilom aminokiselina, potrebnih za izgradnju mišića, snagu i oporavak. Bodibilderi i profesionalni atletičari su svjesni važnosti upotrebe suplemenata proteina whey kako bi pospješili veličinu, snagu i ubrzali vrijeme oporavka.

Whey je također vrlo ingestivan, tj. dopire brzo do odredišta. Suplementi proteina whey igraju veliku ulogu u ishrani poslije treninga, kada je tijelo u kataboličkom stanju i treba brzu injekciju proteina. Velika prednost pri oporavku  i izgradnji mišića je ta da protein whey djeluje kao antioksidans za jačanje imunološkog sistema.

Protein whey ima efekat na sljedeće prerformanse:

1. Povećanje mišićne mase
2. Smanjeno vrijeme oporavka i brža regeneracija mišića
3. Ublažava breakdown mišića poslje treninga
4. Ubrzava metabolizam

Biološka vrijednost proteina whey u odnosu na ostale izvore proteina

Biološka vrijdnost ili BV je mjera učinkovitiosti proteina, tj. kako ga tijelo apsorbuje i koristi za rast, što veći broj - veća je efikasnost. To je ključni termin u bodibildingu i kosristi se za klasifikaciju proteina whey.  Sa BV-om, proteini jaja postavljaju standard na 100 dok je govedina negdje oko 75. Sa proteinom whey BV može imati vrijednost i do 170.

Ko ima korist upotrebom suplementa proteina whey?

Protein whey se tradicionalno koristi među bodibilderima kako bi povećali rast mišića. Nakon što su provedena nova naučna istraživanja, utvrđena je proširena upotreba ovog proteina.  Kao npr. za gubitak težine, zarastanje rana, liječenje raka, zdravlje dojenčadi, starajih osoba i sl. Praktično, svako može imati korist upotrebom suplementa ovog proteina.

Osobe kojima je potrebna veća količina whey–a  će imati najviše koristi od ovog suplementa. Tu spadaju:

1. Bodibilderi
2. Atletičari
3. Oni koji su na programu za gubljenje težine
4. Početnici za treniranje sa tegovima
5. Vegetarijanci
6. Igrači timskih sportova

Kada je najbolje konzumirati protein whey i u kojim količinama?

Sa obzirom da je protein whey brzorazgradiv, kao takav najbolje je uzimati poslije treninga sa ugljikohidratima koji imaju visok glikemijski index, kako bi se spriječio katabolizam i ubrzao oporavak mišića. Najčešća kombinacija je whey + glukoza koji predstavljaju vaš idealan obrok poslije treninga (PWM – Post Workout Meal).

Također, protein whey dolazi u obzir i ujutro, kao prvi obrok, sa obzirom da ste spavali 6-8 sati i u tom periodu niste unosili hranu, s toga vam je potreban protein koji se brzo razgrađuje, a to je upravo jedna od glavnih osobina whey proteina. Također, i u ovom slučaju ga kombinujete sa ugljikohidratima, ali ovaj put preporuka je da to bude zobene pahuljice. Zobene pahuljice su bogate ugljikohidratima i proteinima čiji aminoprofil je mnogo lošiji od kvalitetnijih izvora proteina (whey, piletina, riba, jaja, sir), s toga whey protein koji ima visokokvalitetan aminoprofil predstavlja idealnu nadopunu za vaš savršen doručak.

Količina koju konzumirate ovisi od intenzitetu treninga, vašoj kilaži i ukupnoj dnevnoj potrebi proteina. No, poslije treninga obično uzimate jednu do dvije mjerice (koja ima oko 25 grama  proteina). Imajte na umu da vaše tijelo može apsorbovati oko 30 grama proteina u jednom obroku.

Da li protein whey ima neke nus pojave?

Nema dokumnetovanih nuspojava kod osoba koje nisu alergične na mliječne proteine ili kod osoba koje moraju ograničiti dnevni unos mliječnih proizvoda iz zdrastvenih razloga. Ako ste alergični na milječne proteine posavjetujte se sa doktorom prije upotrebe bilo koje vrste whey proteina.

Podijeli članak