Najbolji čajevi za povećavanje energije i fokusa

Čajevi za koncentraciju

Većina ljudi posegne za espressom ili energetskim napitkom kada osjeti da ima manjak energije. Međutim, jedan od zdravijih načina da povećate nivoe energije je i ispijanje nekog od ovih čajeva.

Zeleni čaj

Zeleni čaj poznat je po zdravstvenim prednostima koje se kreću od ubrzanog gubitka težine do smanjenja krvnog pritiska. Ovaj čaj ne sadrži puno kofeina, ali ipak pruža jedinstvene pogodnosti kada je u pitanju energija i fokus. Pijenje zelenog čaja rezultira dugotrajnim povećavanjem energije. Kofein iz zelenog čaja se apsorbuje sporije, i zbog toga nećete osjećati uznemirenost kao nakon šoljice kafe.

Crni čaj

Indijski ili crni čaj je poznat po zdravstvenim pogodnostima koje uključuju niži rizik od srčanih bolesti, regulaciju šećera u krvi i poboljšano zdravlje imunološkog sistema. Od svih ovih čajeva, crni čaj sadrži najveći sadržaj kofeina.

Čaj od mente

Čaj od mente može pomoći u povećanju energije i budnosti. Pepermint je jedan od najpopularnijih prirodnih lijekova za liječenje uznemirenog stomaka i prehlade. Ovaj napitak možete napraviti dodavanjem lista mente u toplu vodu na 5 do 10 minuta. Čaj od mente ne sadrži kofein, ali nudi veće nivoe energije zbog svoje osvježavajuće arome.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira vam može smanjiti upale i stimulisati protok krvi. Ovaj divni začinjeni čaj ima nevjerovatne zdravstvene koristi za ljudski organizam. Đumbir pruža anti-upalna svojstva koja pomažu u smanjenju napetosti. Ovaj čaj poboljšava protok krvi i povećava cirkulaciju, što rezultira povećanjem energije.

Čaj od kamilice

Smanjite stres i povećajte raspoloženje uz čaj od kamilice, koji se dobija infuzijom cvjetova kamilice u vrućoj vodi. Čaj od kamilice je poznat kao napitak koji umiruje, a ne po osobinama povećavanja energije, međutim, ovaj čaj je odličan za povećavanje fokusa. Čaj također pomaže pri oslobađanju hormona sreće kao što je dopamin, koji vam pomažu da se fokusirate na važne zadatke.

Podijeli članak