Za svega 10 minuta dnevno do čelično tvrdih trbušnjaka

Uz malo truda do velikih rezultata

Uz preduslov korigovanja ishrane tako da se počne uklanjati masni sloj naslaga koji se nalazi na stomaku i tako pokriva trbušne mišiće, jačanje mišića abdomena je jedan od ključnih uslova impresivnog six-packa s kojima se ponose fitness modeli i ostali izvrsno građeni ljudi.

Vježbanje samo po sebi ne mora biti toliko dugotrajno i iscrpljujuće, ali je potrebno aktivirati cijelu tjelesnu jezgru na više načina. Za to odlično služe četiri vježbe čije izvođenje ne traje duže od 10 minuta, a koje sasvim sigurno vode do drastičnih promjena i boljeg osjećaja u sopstvenoj koži.

Klasični trbušnjaci

Trbušnjaci su najpoznatija vježba za mišiće abdomena i jedna od najpoznatijih vježbi generalno za koju su čuli i fizički potpuno neaktivni ljudi. Iako fitness stručnjaci klasične trbušnjake ne smatraju baš naročito efikasnom vježbom, u prilog joj ide što je praktična i što svi manje-više znaju kako se pravilno izvodi. Ako se izvodi u kombinaciji sa nizom drugih vježbi, i iz samih trbušnjaka se može izvući mnogo toga pozitivnog.

Jednostavno stavite ruke u gard ispred sebe ili iza glave, ali uz uslov da ne vučete glavu i vrat rukama, petama se oslonite na pod i krenite. Nakon izvođenja maksimalnog broja ponavljanja, kratko odmorite, a zatim se prebacite na sljedeću vježbu.

Makazice

Pokreti gornjeg dijela tijela nisu jedini način da se vježbaju mišići abdomena. Tačnije, podizanjem i spuštanjem nogu ispravljenih u koljenima u ležećoj pozi, trbušni mišići se čak i jače kontrahiraju. Vježba "makazice" je upravo zasnovana na tim pokretima, a najbolja stvar je što vježbe poput ove ni najmanje ne utiču negativno na leđa, što se za klasične trbušnjake baš i ne može reći.

Sklopka

Sklopka je vježba koja kombinuje obje filozofije vježbanja trbušnjaka, budući da zahtijeva podizanje i gornjeg i donjeg dijela tijela. Cilj je iz ležećeg položaja doći u polu-sjedeći položaj u kom su istovremeno stopala podignuta i koljena dosta blizu prsima.

Plank

Jedna od najboljih vježbi za kompletnu tjelesnu jezgru jeste plank, čuvena izometrična vježba u kojoj je cilj samo održati tijelo u početnom položaju kroz određeni vremenski period. Izvodi se tako što podlaktice i nožni prsti predstavljaju jedine oslonce, a dok su pritom trbušni mišići čvrsto stegnuti. Plank pozu bi trebalo držati neka dva minuta, nakon čega je niz od četiri vježbe okončan.

Napredniji vježbači svakako mogu cijeli krug ponoviti još jednom ili dva puta, što je više nego dovoljno za veliki napredak u izgledu i unapređenju izdržljivosti i snage.

Podijeli članak