Kako smanjiti stres i anksioznost: 6 načina koji pomažu svima

Jednostavni načini kako pomoći sebi

Smatra se da ljudski život nikada nije bio lagodniji i jednostavniji, ali paradoksalno ni prisustvo stresa nikada nije bilo konstantnije iz godine u godinu života.

Čak ni načini odmora modernog čovjeka nisu istinski odmor, jer relaksacija uz tehnička pomagala i ekrane, samo naizgled opuštaju i nikada neće biti dovoljno dobri da istinski utiču na drastični pad prisustva hormona stresa i smanje anksioznost. Na sreću, postoji nekoliko istinski dobrih načina kako se riješiti stresa i svih njegovih posljedica, a koje možete pročitati u nastavku teksta.

Svjesno i duboko disanje

Dubokim i svjesno izvođenim disanjem, ljudski organizam se opušta i uz kvalitetnu dozu kisika efekte rapidno počinje osjećati i sama ljudska psiha. Ukoliko se u proces disanja uvede i korištenje abdomenalnog prostora, opseg udisaja postaje mnogo veći, a paralelno s tim smanjuje se i prisustvo "crnih misli".

Boravak u prirodi

Boravak u prirodi koji uključuje gledanje zelenila i slušanje žubora vode, jedan je od najjačih supresora hormona stresa i fantastičan način potiskivanja loših osjećanja.

Provođenje vremena sa kućnim ljubimcem

Kućni ljubimci imaju vrlo jak pozitivni uticaj na ljudsko raspoloženje, kako kroz skretanje pažnje svojom igrom i zabavljanjem, tako i samim osjećajima koje životinje itekako dobro znaju prepoznati i učiniti sve da se raspoloženje njihovih vlasnika popravi.

Zapisivanje osjećanja

Osjećaje nikada nije jednostavno zapisati, posebno one tamne koje uzrokuju stres, nervoza i razne brige. Međutim, ono što stručnjaci napominju je to da se samim zapisivanjem tih misli fokus sreće ka uzročnicima stresa s kojima se postaje lakše izboriti kada su tako prepoznati i izdvojeni.

Molitva ili meditacija

Postizanjem duševnog mira kroz fokus i prepuštanje, unutrašnjost se vrlo brzo preslikava i na ljudsku vanjštinu, pa tako i sve posljedice stresa i anksioznosti odlaze ili se barem smanjuju. Istraživanja su pokazala da 27 minuta dnevno drastično smanjuje stres.

Držanje kockice leda u dlanu

Vrlo prost i ujedno interesantan način popravljanja raspoloženja i smanjenja stresa izvodi se držanjem obične kockice leda u ruci. Ključ je u tome da se organizam fokusira na osjećaj hladnoće u ruci i preusmjerava prioritet sa osjećaja panike i neraspoloženja koje je ranije obuzelo tijelo.

Podijeli članak