Osam najboljih vježbi za trbušnjake za koje nije potrebna nikakva oprema

Jednostavnost je najefikasnija

Postoji na stotine različitih vježbi koje obećavaju izgradnju "pločica" iz snova, ali ono što je stvarna istina jeste to da najbolje rezultate pravi jednostavnost vježbi ukomponovana sa odlučnošću.

Zbog toga su jednostavne vježbe za trbušnjake za koje nije potrebna nikakva dodatna oprema, ujedno i najbolje koje postoje.

Plank

Zauzeti početnu sklek-pozu, spustiti se na podlaktice i pokušati održati pravu liniju tijela. Cilj je pozu plank vježbe čuvati što je moguće duže, a minut do dva može biti neki sasvim solidan cilj.

Kratki trbušnjaci

Skraćena verzija trbušnjaka predstavlja samo mali, početni dio pokreta klasične i svima poznate vježbe. Upravo taj dio pokreta je i najteži i pravi najbolje rezultate, pa ne treba čuditi što nakon prvih 20 ponavljanja i pomisli da je vježba prelagana, nastaju nesnosni bolovi uslijed žestokih kontrakcija s kojima se uspijevaju nositi samo zaista jaki.

Bočni plank

Kako je plank jedna od najboljih vježbi za tjelesnu jezgru i ujedno same trbušne mišiće, to isto važi i za bočni plank koji primarno pogađa bočne dijelove mišića abdomena. Ponovo je cilj održati se što duže u toj pozi, a minut do dva je također dobar početni cilj.

Podizanja nogu

Podizanja nogu kod ležeće poze, sličan je pokret trbušnjacima samo što tu fiksan ostaje gornji, a ne donji dio tijela. Interesantno je da ova vježba djeluje čak i efikasnije i nije ni čudno što je toliko cijene i fitness profesionalci koji generalno imaju najbolji six-pack.

Klasični trbušnjaci

Daleko najpoznatija vježba za trbušne mišiće izvodi se jednostavni podizanjem iz ležeće u sjedeću pozu. Ruke su obično na potiljku sa prepletenim prstima, s tim da treba voditi računa o tome da ruke ne vuku vrat već da posao istinski odrađuju trbušni mišići.

Biciklo trbušnjaci

Kada se naizmjenično prave pokreti savijenom jednom, pa drugom nogom, to aktivira kompletnu tjelesnu jezgru i fantastično jača sve predjele trbušnih mišića. Uz to, radi se o vrlo interesantnoj vježbi koja je često dio zabavnih, grupnih treninga.

Makazice

Malo interesantnija i dinamičnija verzija podizanja nogu, izvodi se tako što fiksiranim gornjim dijelom tijela na pod, noge naizmjenično bivaju podignute do ugla od nekih 45 stepeni, a zatim vraćene nazad. Rad nogu podsjeća na makaze, pa je kao takvu i većina prepoznaje.

Doticanje prstiju

Doticanje prstiju je jedna od najsloženijih vježbi za mišiće jezgre, jer u njoj učestvuje kompletno tijelo. Iz ležeće poze je cilj podići i noge, ali i gornji dio tijela tako da se prstima ruku dotaknu nožni prsti, a zatim se vrati u početni položaj.

Podijeli članak