Zašto bodybuilderi imaju više mišićne mase od powerliftera?

Iako i jedni i drugi dižu tegove

Iako i jedni i drugi dižu tegove i izvode većinu istih vježbi, vrlo je jasno da bodybuilderi i powerlifteri dosta drugačije izgledaju.

Dok bodybuilderi imaju za cilj da grade što je moguće veću i simetričniju mišićnu masu, powerlifterima je primarna težnja da razvijaju snagu tako da mogu gurati i povlačiti najveće moguće težine. Ono što se postavlja kao pitanje je to, šta tačno uzrokuje toliko drugačije rezultate i u konačnici sam izgled, ako se zna da su jedni drugima zapravo kolege u istim teretanama. U nastavku ćemo navesti nekoliko činjenica koje bi mogle razjasniti mnogo toga.

Specifični sportski ciljevi

I bodybuilderi i powerlifteri se kroz svoje treninge pripremaju za specifične događaje - bodybuilding i powerlifting takmičenja koja sama po sebi nemaju sličnosti. Shodno tome i sami procesi priprema teku na različite načine, bodybuilderima je cilj specifični razvoj mišića i dostizanje dobre forme, dok je powerlifterima isključiva težnja razvoj što veće snage pri izvođenju tri ključne vježbe.

Razlika između snage i hipertrofije

Ključna razlika u cijelom sistemu vježbanja bodybuildera i powerliftera je u tome što jedni teže razvoju što veće snage, a drugi postizanju što veće mišićne hipertrofije. Snaga je sposobnost da se generiše što veća sila protiv otpora, dok je hipertrofija rast u veličini mišića.

Brojevi ponavljanja u serijama

Godinama se vodila polemika koliko bi ponavljanja trebalo biti izvođeno za specifične ciljeve, a ono što je zaista potvrđeno je to da za razvoj snage najbolje odgovara 1 do 5 ponavljanja, dok je za postizanje hipertrofije mišića 6 do 12 adekvatan broj ponavljanja unutar serije.

Način izvođenja pokreta i maksimiziranje stresa mišićnih vlakana

Tokom treninga bodybuilderi teže da svako ponavljanje izvode kontrolisano sa snažnom konekcijom uma i mišića u svakom djeliću pokreta koji se izvodi u punoj amplitudi. Uz maksimalno istezanje, važna je i maksimalna kontrakcija na kraju svakog pokreta, a vrijeme koje vlakna mišića provode pod tenzijom, centralna je težnja u pogledu postizanja hipertrofije. Kod powerliftera, s druge strane, nije toliko važna aktivacija specifičnog mišića koliko je postizanje suštinskog efekta njihovim udruživanjem pri dizanju tereta. Tako da napredni oblici vježbanja poput supersetova, drop setova, gigantskih serija, isforsiranih ponavljanja i rada do otkaza, nemaju naročite koristi u vježbanju koje ima za cilj razvoj što veće snage.

Oprema koja se koristi tokom treninga

Dok su šipka i ploče, te sve sprave za velike vježbe zajednički dijelovi opreme koji se koriste u oba sporta, powerlifteri jako rijetko koriste sprave za izolacione vježbe. Razlog je jasan, bodybuilderi teže perfektnim proporcijama i simetriji, a powerlifteri te vježbe izvode samo kada smatraju da imaju određene slabe tačke koje žele posebno ojačati.

Kalorijski višak i deficit

Da bi bodybuilderi tokom priprema ostvarili željeni prirast mišićne mase, oni su primorani da unose više kalorija nego što njihovo tijelo troši tokom dana i tako da kroz kalorijski suficit rastu i napreduju. Drugi dio priprema zahtijeva smanjenje masnih naslaga u organizmu, pa to znači da se unos kalorija obara ispod potrebnog i kroz deficit ostvaruje topljenje viška nataloženog sala. S druge strane, powerlifterima nije važan niti naročito potreban kalorijski suficit, jer njihova glavna težnja je da svakoga dana unesu u organizam optimalne količine jakog 'goriva' koje će im omogućiti dizanje velikih tereta na treninzima.

Podijeli članak