Kako izgledaju snaga, fleksibilnost i udaračka sposobnost u jednom MMA borcu?

Impresivni veteran "Panter" Alain Ngalani

Ovisno o sportu kojim se bave sportisti uglavnom imaju ili enormno veliku snagu, ili su vrhunski fleksibilni ili imaju zadivljujće sposobnosti poput udaračkih koji su glavna karakteristika boraca.

MMA veteran Alain Ngalani je čisti primjer da i jedan čovjek može imati sve te karateristike i s pravom nositi epitet jednog od najspremnijih ljudi. Ovaj rođeni Kamerunac sa adresom u Hong Kongu visok je 180 cm i težak 109 kilograma, a sa svoje 44 godine ima osvojena četiri svjetska Muay Thai prvenstva, te uspješan niz nastupa u kick boksu i MMA gdje se trenutno i takmičili u ONE Championshipu.

Ako ste se ikada pitali kako izgledaju poduhvati čovjeka koji je snažan i fleksibilan i zastrašujući udarač, u nastavku možete pogledati pet kratkih video isječaka s njegovih treninga.

Vježbanje sa enormno teškim opterećenjima

Snaga karakteristična za powerliftere uz dodatne treninge može biti itekako iskorištena u razorne svrhe kakve su potrebne MMA profesionalcima. Naročito je važna snaga nogu, a kod Alaina Ngalanija je očigledno ne nedostaje.

Snažan gornji dio tijela

Dok je mnogim, čak i fizički vrlo aktivnim ljudima podizanje na vratilu težak zadatak, ovaj MMA borac se naprosto igra sa tom vježbom sa živim teretom zakačenim na svoje tijelo.

Fleksibilnost netipična za tako snažne ljude

Vjerovatno i najimpresivnija stvar vezana za ovog izrazito snažnog teškaša jeste to da ga svi teški treninzi s tegovima nisu ukrutili, te da je i dalje nevjerovatno fleksibilan.

Okretnost na kojoj bi pozavidjeli i gimnastičari

Okretnost i fleksibilnost koju posjeduje omogućavaju mu da bez imalo muke izvodi gimnastičarske pokrete koji u borbi zaista mogu izgledati kao poduhvati najboljih akcionih glumaca i njihovih kaskadera.

High kick na Panterov način

High kick je udarac s kojim borac može gađati direktno glavu svog protivnika, Međutim, na treningu Pantera potrebno je fokusere postaviti još više, jednostavno jer udarci u glavu za njega ne predstavljaju dovoljan izazov.

Podijeli članak