Sedam zdravstvenih problema koje može riješiti čaša tople vode

Zdrava navika

Poznato je da voda čini oko sedamdeset posto ljudskog tijela, pa ne treba ni čuditi što je upravo hidratacija ujedno i način rješavanja mnoštva zdravstvenih problema.

Ukoliko se uvede mala promjena i uobičajna hladna voda barem u količini od jedne čaše dnevno zamijeni toplom, tijelo bi moglo itekako pozitivno reagovati jer to je preduslov za olakšanje najmanje sedam tegoba o kojima će više riječi biti u nastavku.

Problemi sa cirkulacijom

Cirkulacija krvi u organizmu je jedan od najvažniji procesa bez kojih život ne bi bio moguć, a topla voda kao i topli napici općenito, pozitivno djeluju na cirkulaciju i dobar i prije svega zdrav osjećaj u sopstvenom tijelu.

Sporo pokretanje metabolizma

Ispijanje čaše tople vode je idealan način za početak dana. Topla voda umjesto hladne znači da neće dolaziti do smanjenja temperature i zatezanja krvnih sudova, već će metabolizam biti u potpunosti potaknut. To ujedno vodi i do povećanog sagorijevanja kalorija što je u svakom slučaju dobra stvar.

Menstrualni grčevi

Topli čajevi su od pamtivijeka bili instrument za opuštanje tijela, a to je i redovni efekat ispijanja čaše tople vode. Posebno je značajan taj efekat opuštanja mišića kod menstrualnih grčeva s kojima se redovno bori veliki broj pripadnica nježnijeg spola.

Problemi s probavom

Probavni organi također lakše funkcionišu nakon što dobiju priliv tople vode, a ona ujedno može riješiti i neugodnu pojavu nadutosti stomaka, pa čak i žgaravice.

Štucanje

Neugodna pojava štucanja se pored cijelog niza provjerenih i neprovjerenih načina zaustavljanja vrlo efikasno okončava ispijanjem tople vode. Uz to i kod problema sa astmom može do određene mjere olakšati stanje.

Problemi sa kožom

Navika redovnog ispijanja čaše tople vode prijat će koži koja se tako brže i kvalitetnije ispira i samim tim počinje izgledati zdravije i ljepše.

Mokraćne infekcije

U slučaju mokraćnih infekcija najjednostavniji način samopomoći jeste povremeno konzumiranje čaše tople vode. Hidratacija u tim slučajevima igra naročito važnu ulogu, a podignuta temperatura vode djelovat će blagotvorno i na same mokraćne puteve.

Podijeli članak