Životna pravila koja osiguravaju neprolazno dobru tjelesnu formu

Šest stvari koje razlikuju najzgodnije osobe i sve ostale

Osobe koje su cijeli život u idealnoj liniji i čija tijela izgledaju isklesano tokom svih godišnjih doba, prvenstveno mogu biti zahvalne svojim dobrim životnim navikama koje ih razlikuju od svih ostalih, manje zgodnih ljudi.

Ako bi se pogledale neke od ključnih navika koje su uobičajne u njihovoj svakodnevnici, brzo bi se došlo do zaključka da se za neprolazno dobru tjelesnu formu treba pridržavati sljedećih pravila.

Živite aktivno

Vođenje aktivnog života znači da se pokret nikada ne smatra lošim i zamornim. Ljudima koji su stalno u dobroj tjelesnoj formi nije nikakav problem ići pješke ili biciklom na posao, a pritom još i uživaju. Slobodne dane koriste za šetanje, planinarenje i druge vrste aktivnosti i za njih svaki dan proveden u sjedećem ili ležećem položaju pred TV-om predstavlja zauvijek izgubljeno vrijeme.

Jedite proteine u svakom svom obroku

Proteini su ključ kvalitetne i snažne ishrane koja osigurava dugotrajnu sitost i onemogućava pretrpavanje ugljikohidratima, a što je inače i put koji direktno vodi ka gomilanju masnih naslaga. Istovremeno, proteini su primarno gorivo za mišiće, pa su doslovno nezamjenjivi.

Jedite mnogo povrća

Povrće predstavlja najzdraviji oblik hrane koji se nažalost najčešće zapostavlja, a posljedice su mnogostruke i ogledaju se kako u pretilosti, tako i u lošoj krvnoj slici, slabom imunitetu i slično. Povrće bi trebalo uvijek biti onaj najobilniji dio obroka, te bi trebalo predstavljati centralni izvor ugljikohidrata na što ljudi sa održivo dobrom tjelesnom formom itekako paze.

Pijte mnogo vode

Kvalitetna hidratacija je uslov optimalnog fukcionisanja svih procesa u ljudskom organizmu, pa tako stoji u direktnoj vezi sa zdravljem, dobrim izgledom, dobrim osjećajem u sopstvenom tijelu i naravno, sa dobrom linijom. Oni koji se bore sa viškom kilograma također mogu koristiti pomoć vode, tako da nekoliko minuta prije svakog obroka popiju po dvije čaše vode. Tako se smanjuje prostor u želucu i mnogo brže postiže osjećaj sitosti, čak i bez velikog unosa kalorija.

Vježbajte najmanje 2 do 3 puta sedmično

Dva do tri treninga u kojima će biti angažovano cijelo tijelo, prave najveću razliku između osoba koje izgledaju izvanredno i ostalih za koje se to baš i ne može reći. Radi se ujedno i o ključu zdravlja, jer ljudsko tijelo nije projektovano za mirovanje i najviše uživa kada je angažovano u fizičkom smislu. Čak nije ni važna vrsta vježbanja, važno je samo održavati fizičku aktivnost na nivou tokom sedmice.

Spavajte uredno, minimalno 7 sati svake noći

San je najvažniji oblik relaksacije i oporavka ljudskog organizma i bez osiguravanja njegovog dovoljnog trajanja ne može se očekivati ni zdravo funkcionisanje svih tjelesnih procesa, niti se može očekivati dobar izgled i dobra tjelesna forma. Jedan od najvećih problema vezanih za manjak sna je vezan za povećanje nivoa hormona stresa u krvi, a koji je kasnije pored svega ostalog odgovoran čak i za taloženje masnih naslaga na tijelu. Zbog toga je 7 do 8 sati sna svake noći uslov kog bi trebalo vrlo ozbiljno shvatiti.

Podijeli članak