Istinski protivnici muškaraca: Šta je to što najviše šteti testosteronu?

Sve čega se treba kloniti

Testosteron je hormon koji direktno utiče na muškost, snagu i veliki niz procesa u organizmima pripadnika jačeg spola.

Iako svaki muškarac sasvim prirodno treba težiti tome da ima što je moguće veću količinu prirodnog testosterona u krvi, većina njih svakodnevno čini potpuno suprotno i lošim životnim navikama sputava lučenje ovog važnog hormona.

Ako bi se trebalo izdvojiti nekoliko najvećih protivnika i ubica testosterona, tada bi trebalo navesti sljedeći niz stvari kojih bi se svaki muškarac trebao posebno paziti.

Previše prostih šećera u ishrani

Zdrava ishrana je ključna za visok nivo testosterona u krvi, a istovremeno je teško naći jedan od elemenata koji lošije djeluje na lučenje tog hormona od konzumiranja hrane bogate prostim šećerima. Radi se o povezanosti inzulina i testosterona, a koja su kroz cijeli niz istraživanja pokazala da jedenje slatkiša i veći nivo tjelesne masnoće, paralelno smanjuje visinu testosterona u krvi. Samim tim, pretili muškarci koliko god veliki bili, laboratorijski posmatrano nikada neće biti "muškarčine" kao oni koji su u boljoj liniji.

Konzumiranje alkohola

Alkohol je jedan od najvećih ubica testosterona, a snaga kojom sputava lučenje važnog muškog polnog hormona je prilično šokantna. Posebno je loša situacija kada se zna da se upravo ispijanje piva i ostalih akoholnih pića veže za "mačo muškarce", a što je zapravo potpuno suprotno od prave istine.

Neuredan san

San je vrlo važan za neometano funkcionisanje cijelog endokrinog sistema, pa tako i za lučenje testosterona na kog ima posebno snažan uticaj. Jedan je to od razloga zašto se profesionalni sportisti vrlo pažljivo odnose prema snu, budući da znaju da pad testosterona kao jedna od posljedica, kasnije onemogućava to da se i približe vrhunskim rezultatima u svim vrstama fizičkih izazova.

Previše dugotrajno vježbanje

Dok vježbanje utiče pozitivno na povećanje lučenja testosterona, pretjerivanje u trajanju vježbi, prvenstveno misleći na višesatni kardio, na lučenje muškog polnog hormona djeluje potpuno suprotno. Jedan je to od razloga zašto se sve više zagovara HIIT tip treninga gdje se ista aktivnost odrađuje na brzi, kratki i vrlo intenzivni način. Naravno, vježbanje s tegovima je posebno efikasno u pogledu lučenja testosterona.

Manjak zdravih masnoća u ishrani i nedovoljni nivoi vitamina D

Iako su svi makronutrijenati važni za zdravlje i za lučenje hormona, masnoće imaju najdirektniji uticaj na hormonalnu sliku. Prvenstveno se tu misli na Omega 3 masti i ostale "dobre" masnoće, koje ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo eliminisati iz ishrane. Uz to, vitamin D koji se također proizvodi i uslijed izloženosti sunčevim zrakama, također ima snažan uticaj na lučenje testosterona, pa bi i o zdravom životu i navikama na otvorenom, svakako trebalo malo više povesti računa.

Podijeli članak