Hrana koja je odlična za želudac: 8 namirnica

Očuvajte zdravlje crijeva

Problemi s probavom jedan su od najčešćih razloga zašto ljudi posjećuju doktora. Loše zdravlje crijeva i probavni poremećaji utječu na milione ljudi širom svijeta. 

Bolovi u stomaku, zatvor, dijareja, refluks kiseline... Ako ste ikada iskusili neko od ovih stanja, onda znate koliko neugodne probavne smetnje zaista mogu biti.

Ono što jedemo svaki dan utječe i oblikuje naše zdravlje crijeva, a postoje i određene namirnice koje pomažu u jačanju njegovog funkcionisanja. U nastavku pogledajte sedam namirnica koje mogu poboljšati zdravlje vaših crijeva i nahraniti vaš mikrobiom.

Orasi

Istraživanje iz 2018. godine utvrdilo je da orasi mogu poboljšati zdravlje naših crijeva. Kada konzumirate orahe, mikrobi stvaraju butirat - koristan metabolit za zdravlje crijeva. Dakle, interakcija oraha i mikrobioma pomaže u stvaranju zdravih spojeva. Ostale vrste orašastih plodova također su dobre za zdravlje crijeva, ali orasi su najbolji izbor.

Brusnice

Brusnice izvrsno djeluju na crijeva. Prema istraživanju iz 2017. godine, određena vrsta bakterija iz crijeva koristi brusnice kao jedini izvor energije i ugljika. 

Probiotici

Probiotske tvari definitivno imaju najbolju reputaciju kada je zdravlje crijeva u pitanju. Postoje različite vrste probiotičkih namirnica i pića, a naučnici još uvijek otkrivaju na koje tačno načine nam ove namirnice mogu pomoći.

Zeleno povrće

Istraživanje iz 2016. godine, objavljeno u časopisu Nature, utvrdilo je da lisnato zeleno povrće uključujući kelj i špinat, sadrži tvari koje obogaćuju vaše bakterije u crijevima. Šećeri iz zelenog povrća pružaju gorivo za rast bakterija i pomažu im da žive zdravo u našem probavnom sistemu.

Brokule

Brokule su izvor važnih tvari za zdravlje crijeva. One daju ključan sastojak za stvaranje hemijske tvari koja štititi želudac i druge organe u probavnom sistemu. Sastojci iz brokule štite vaš želudac od toksina, koji inače lako mogu proći u vaš sistem.

Jogurt

Jogurt je izvor takozvanih "prijateljskih" bakterija, poznatih i kao probiotici. Odaberite jogurt bez masti i šećera, te mu dodajte vaše omiljeno voće kako biste imali ukusan i zdrav doručak.

Maslinovo ulje

Mikrobi poput masnih kiselina i polifenola se nalaze u maslinovom ulju. Istraživanja su pokazala da pomaže u smanjenju upale crijeva, te ga možete koristiti kao preljev za salatu ili ga koristiti da premažete kuhano povrće.

Grašak

Bakterijama crijeva potrebna su vlakna kako bi se razmnožavale. Stoga, što više voća i povrća konzumirate, to će zdravlje vaših crijeva biti bolje. Grašak je namirnica koja je bogata topivim i netopivim vlaknima, koja pomažu kako bi se održala ravnoteža u vašem sistemu.

Podijeli članak