Kako tačno izgleda dijeta MMA boraca?

Ishrana koja razdvaja muškarce od dječaka

MMA borci moraju uvijek voditi računa o svojoj ishrani, a posebno prije važne borbe. Uostalom, za razliku od ostalih profesionalnih sportaša, oni imaju samo nekoliko šansi godišnje da naprave utjecaj na svoju karijeru. Jedna mana u borbi može ostaviti ogromne posljedice, stoga se MMA borci pridržavaju strogog plana ishrane i treninga.

Chris Algieri - nutricionist brojnim MMA borcima, uključujući Ryana LaFlare, Dennisa Bermudeza i Giana Villantea, dao je detaljan pregled svakodnevne ishrane boraca. I sam, kao bivši šampion, Algieri zna šta je potrebno da bi se stiglo do vrha.

Pa kako izgleda dijeta MMA boraca? Evo plana ishrane koji je Algieri podijelio.

Obroci prije treninga

Algieri je rekao da od svih različitih vrsta treninga, želi da se njegovi sportaši najviše pripreme za sparinge. "To je simulacija noći borbe, tako da im daje gorivo da se spremaju za stvarnu borbu", kaže Algieri.

Obrok započinje sa zobenim pahuljicama, tostom, voćem i dva do četiri jaja. Sparing sesije mogu trajati od 60 do 90 minuta, a budući da borci ne jedu neposredno prije treninga, oni prethodno moraju osigurati dovoljno energije i izdržljivosti.

Tekućine bogate nitratima

Uz obilne obroke četiri sata prije treninga, borci 90 minuta prije treninga piju i neku vrstu smoothie-a, koji se sastoji od soka od repe ili šipka. Zbog sadržaja nitrata ovi napici su odlični za borce.

Oporavak

30 minuta nakon završetka naporne sesije, Algieri borcima daje proteine sirutke ili sok od višanja ili trešanja. Ovaj napitak je idealan za oporavak zbog svojih protuupalnih svojstava.

Večera

Večera boraca je bogata proteinima. Proteini su posebno važni za brži oporavak mišića, te Algieri kaže kako svaku noć pokušava da mijenja izbor proteina. Dakle, jedne noći to može biti losos, druge škampi, treće pečena piletina, a potom jednom ili dva puta sedmično nešto crvenog mesa. Nedjelje su obično dan za odrezak ili hamburger.

Proteine uvijek spaja sa zdravom hranom poput riže, povrća i lisnatog zelenila poput špinata, kelja i brokule.

Prava količina masti

Algieri kaže da u ishrani boraca cilja na oko 50 do 60 % kalorija iz ugljikohidrata, 20% iz proteina i 20-30% iz masti.

Masti su važne za oporavak i zdravlje zglobova. Unos polinezasićenih i monozasićenih masti pomaže sportašima da se osjećaju sito, a pokazalo se i da će bolje spavati s više masti u ishrani.

Dostizanje ciljane težine

Algieri kaže kako nije teško natjerati sportaše da se pridržavaju strogog režima ishrane, međutim, MMA je sport u kojem težina ima ključnu ulogu. Teško je napraviti ciljeve snage i izdržljivosti ako ne unose dovoljno kalorija, a ako MMA borac nije odgovarajuće težine, neće se boriti.

Algieri je rekao kako ne postavlja nikakva pravila o tome šta borci mogu jesti, a šta ne. Ako je sportašu potreban komad pizze za njihovu psihu, on im daje zeleno svjetlo. Ali uglavnom, rekao je, spremnost sportaša da jedu čisto i donose prave odluke u pravo vrijeme je ono što razdvaja muškarce od dječaka.

Podijeli članak