Mršavi ste i ne možete se nikako udebljati? Ovi trikovi bi vam mogli pomoći

Šest efikasnih stvari

Iako pretile osobe obično ne mogu shvatiti one mršave kako se ne uspijevaju udebljati, istina je da se često radi o problemu jednake težine baš kao što je i skidanje kilograma kod osoba koje imaju pozamašan višak.

Šest efikasnih stvariBitno je shvatiti suštinu problema, utvrditi neophodne korake i izboriti se sa sopstvenim organizmom. Mršave osobe generalno imaju problem premalog unosa kalorija na dnevnoj bazi koliko god bile ubijeđene da jedu puno. Zbog toga im šest provjerenih trikova može biti od velike pomoći na putu povećanja tjelesne mase.

Korištenje raznih sosova i začina

Sosovi i začini imaju tu sposobnost da za nekoliko sekundi drastično povećaju apetit osoba i da omoguće jedenje dosta većih količina hrane nego što bi to inače bio slučaj. Istovremeno, sosovi ne dolaze bez kalorija, pa je vrlo jednostavno moguće bilo koju hranu usput učiniti i kaloričnijom. To je svakako vrlo važno osobama koje se pokušavaju udebljati.

Češći obroci

Dok mršave osobe zbog jednog velikog obroka žive u ubijeđenju da jedu mnogo hrane, veći broj ne tako pretjerano velikih obroka na kraju dana uvijek daje veći zbir ukupnog broja kalorija, a što je dobro poznati ključ povećanja tjelesne mase. Zbog toga, važno je potrudit se i pronaći vrijeme za dodatni obrok između doručka i ručka, ubaciti određene tečne obroke između ručka i večere, određene užine i slično.

Korištenje gainer šejkova

Suplementi poznati pod nazivom "gaineri", zapravo predstavljaju visokokalorijske šejkove koji imaju jednostavan zadatak da potpomognu lakše dostizanje kalorijskog suficita i mogu se bez ikakvih problema praviti i u sopstvenoj režiji i sa sastojcima iz kuhinje. Suština je da su to praktični tečni obroci koje je moguće iskoristiti i kada nema dovoljno vremena za 'prave' obroke, pa čak i kada je manjak apetita taj koji onemogućava obični obrok.

Povećanje korištenja masnoća u ishrani

Masnoće su najkaloričniji makronutrijent i kao takve ih treba prihvatiti i koristiti na način kako to svakoj osobi posebno odgovara. Tu se naročito misli na mršave osobe kojima je svaka kalorija važna, a masnoće su upravo te koje samo sa jednom kašikom maslinovog ulja, kikiriki putera i slično, mogu i od prosječno kaloričnog obroka napraviti respektabilno kaloričan.

Unos tečnih kalorija

Vodeći se filozofijom da je za borbu sa mršavosti svaka kalorija važna, osobe koje se nikako ne mogu udebljati trebale bi posegnuti i za tečnim kalorijama. To su iste one koje pretilima onemogućavaju da smršaju ili ih potajno čine još debljima. Bilo da se radi o sokovima ili sličnim napicima koji imaju kalorijsku vrijednost, mršavim osobama također mogu biti od pomoći da se udebljaju.

Konzumiranje visokokalorične hrane

Osobe sa manjkom tjelesne mase koje teže povećanju iste, prilikom pravljenja izbora namirnica za svoje obroke i posebno međuobroke, trebale bi uvijek posegnuti za onom hranom koja je više kalorična. Čitanje deklaracija na omotima i generalno istraživanje o kalorijskoj vrijednosti raznih vrsta hrane može biti od velike pomoći na putu do cilja.

Podijeli članak