Teniska dijeta: Kako profesionalni teniseri trebaju jesti?

Ishrana prije, tokom i poslije meča

Trošenje dosta energije i izdržljivost najbolje opisuju tenis kao sport. A to najbolje znaju poznati profesionalni teniseri, koji su uz godine truda uspjeli shvatiti koji režim ishrane im najbolje odgovara.

U nastavku pogledajte tačno kako se hrane profesionalni teniseri prije, tokom i nakon meča.

Prije utakmice

Zdrav doručak u natjecateljskim danima za tenisere podrazumijeva složene ugljikohidrate poput cjelovite pšenice, zobenih pahuljica i niskokaloričnog voća. Ovi složeni ugljikohidrati zadržavat će stalnu zalihu energije kako bi se kasnije koristila. Mala količina proteina, u obliku mlijeka, bjelanjka od jajeta ili jogurta, dobar je dodatak obroku.

Igrači bi trebali izbjegavati doručak koji se sastoji od voća s puno šećera, obzirom da ovo može povećati rizik od energetskog pada usred meča. Doručak treba jesti najmanje dva sata prije početka meča kako bi se izbjegli grčevi crijeva.

Tokom meča

Tokom meča, teniseri troše dosta energije, što rezultira iscrpljivanjem zaliha glikogena. Prehrana tenisera trebala bi nadoknaditi potrošeni glikogen. Savršena hrana za vrijeme meča je banana, koja će održavati razinu šećera u krvi i osigurati pojačanje energije sredinom meča.

Igrači također ne bi trebali čekati da budu žedni kako bi pili vodu. Često sportaši ne osjećaju žeđ, jer im adrenalin struji kroz tijelo, zato je važno vodu piti svakih 15 minuta, kako biste nadoknadili elektrolite izgubljene znojenjem. Dobra alternativa sportskim napicima punjenim šećerom je kokosova voda, koja je napunjena elektrolitima i kalijem.

Ishrana nakon meča

Dosta energije se potroši tokom meča, stoga je važno da teniseri napune svoja tijela zdravom hranom u roku od 2 sata. Za oporavak mišića potrebno je jesti veliku količinu nemasnih proteina, poput piletine ili ribe. Tjestenina od cjelovite pšenice, smeđa riža ili pileća prsa mogu činiti izvrstan obrok za oporavak mišića nakon meča. Spojite kompletan obrok s prirodnim izvorom natrijuma, poput visoko proteinskog sira.

Svakodnevna dijeta tenisera

Uravnotežena ishrana tenisera treba sadržavati ugljikohidrate, proteine, zdrave masti, minerale i vitamine. Idealno je jesti svježu hranu, a ne gotovu i prerađenu.

Mrkva - potiče zdrav vid.

Hrana s cinkom - istraživanja pokazuju da 20 mg cinka dnevno može poboljšati koordinaciju ruku i očiju. Hrana koja sadrži cink uključuje ostrige, sjemenke bundeve, integralne žitarice, sjemenke suncokreta, grah, orahe i bademe.

Vitamin C - nalazi se u velikim količinama u paprikama i agrumima.

Vitamin A - pomaže u stvaranju novih bijelih krvnih zrnaca, koja se bore protiv infekcija i pomažu u oporavku od intenzivnih vježbi.

Hrana koju treba izbjegavati neposredno prije meča

Proteinski šejkovi - pokušajte izbjeći bjelančevine u prahu i velike količine proteina prije natjecanja kako biste smanjili rizik od probavnih smetnji.

Kofeinska pića - preskočite sodu i kafu prije utakmice jer mogu dovesti do dehidracije.

Tjestenina od cjelovite pšenice - iako može biti odličan obrok noć, ili čak 4 sata prije meča, vaše tijelo se neće moći osloniti na energiju iz ove vrste ugljikohidrata.

Podijeli članak