10 zdravih grickalica koje vam mogu pomoći da izgubite kilograme

Grickajte bez grižnje savjesti

Grickanje tokom dana izvrstan je način da budete energični i da održavate brz metabolizam. Odabir ukusnih grickalica koje su bogate hranjivim sastojcima, vitaminima i mineralima će opskrbiti tijelo i održati razinu šećera u krvi. Osim toga, grickanje tokom dana dokazano vam sprječava da se prejedate i da izbjegnete nadutost.

Iako možete smiriti povremenu žudnju za grickanjem krofnama, čokoladom i čipsom, zdrave namirnice uključene na ovoj listi mogu vam dati puno bolje rezultate ako je vaš cilj mršavljenje. 

Orašasti plodovi

Orasi su idealan hranjivi međuobrok. Povezuju se sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i mogu pomoći u sprječavanju određenih vrsta karcinoma, depresije i drugih bolesti.

Orašasti plodovi nude savršenu ravnotežu zdravih masti, proteina i vlakana, te su idealni za grickanje dok ste u pokretu.

Chia puding

Chia sjemenke su bogate vlaknima i mogu biti uključene u sve vrste dijeta, uključujući vegansku i ketogenu dijetu. Sjemenke su bogate antioksidansima, te pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Grčki jogurt i bobice

Obični grčki jogurt i bobice čine ukusne grickalice koje su bogate hranjivim sastojcima. Osim što je odličan izvor kalcijuma i kalijuma, grčki jogurt je također bogat i proteinima. Bobice su jedan od najboljih izvora antioksidansa.

Jabuka i kikiriki puter

Jabuke i kikiriki puter zajedno stvaraju fantastičan ukus. Jabuke su bogate antioksidansima, vlaknima i polifenolom koji poboljšavaju zdravlje crijeva i smanjuju rizik od bolesti srca. Kikiriki puter ima dodatne koristi za zdravlje srca, a dokazano je i da smanjuje loš holesterol i trigliceride. Ipak, kikiriki puter može biti poprilično kaloričan i ponekad se povezuje s debljanjem, stoga ga je najbolje konzumirati umjereno.

Štapići od celera i krem sir

Štapići od celera posluženi s krem sirom su klasična zdrava grickalica s malo ugljikohidrata. Spremite 5 manjih štapića celera i malo krem sira kao vašu grickalicu tokom dana. Celer sadrži luteolin, antioksidans koji smanjuje upalu i može pomoći u sprječavanju raka.

Tamna čokolada i bademi

Kombinacija tamne čokolade i badema čini bogat i zadovoljavajući međuobrok. Tamna čokolada je puna flavanola koji mogu smanjiti krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti. Odaberite tamnu čokoladu s najmanje 70% čvrstih tvari kakaa. Bademi su bogati zdravim monozasićenim mastima i dobro djeluju na kontrolu šećera u krvi. Istraživanja također pokazuju da bademi mogu smanjiti apetit i pomoći vam da izgubite neželjene kilograme.

Kriške krastavca s humusom

Krastavac i humus čine ukusnu i zdravu grickalicu. Krastavci sadrže spojeve koji mogu imati antikancerogene efekte, a humus smanjuje upalu i može poboljšati zdravlje srca.

Voće

Zdrave grickalice ne moraju biti komplikovane. Samo jedan komad voća može biti nevjerovatno zadovoljavajući obrok. Voćke poput banane, jabuke, kruške, grožđa, grejpfruta ili narandži mogu biti zdrav izbor za vašu dnevnu grickalicu.

Cherry paradajz i mocarela

Paradajz i mocarela su izvanredna kombinacija. Mocarela je bogata proteinima, kalcijumom i vitaminom B12, te može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Tvrdo kuhana jaja

Jaja su jedna od najzdravijih namirnica koje možete uključiti u vašu ishranu. Jaja sadrže dosta proteina, kao i vitamina K2 i B12. Pripremite nekoliko tvrdo kuhanih jaja za vaš obrok, a kao prilog ovoj grickalici dodajte i omiljeni sir.

Podijeli članak