Narandža su prije bile rijedak i skup poklon koji se jeo samo za vrijeme praznika, a danas ih možemo pronaći svugdje. Nalaze se u ukusnim kolačima, keksima i voćnim salatama.
Zdravstvene koristi narandže
Evo zašto biste trebali jesti više narandžiPoznato je da su narandže bogate vitaminom C, a Body. ba vam donosi još neke koristi ovog izuzetno zdravog i ukusnog voća.
Smanjuje rizik od raka
Citrusi osim što svojim svježim i kiselkastim okusom mogu oživjeti hranu i pića, oni dokazano pomažu u borbi protiv različitih vrsta raka. Na testovima, obavljenim na životinjskim i ljudskim ćelijama, istraživači su dokazali da citrusi mogu pomoći u borbi protiv karcinoma usta, kože, pluća, dojke, želuca i debelog crijeva.
Jačaju imunološki sistem
Agrumi su odličan izvor vitamina C, koji je neophodan za proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koji uništavaju viruse, bakterije i druge napadače. Narandže sadrže i vitamin A, folat i bakar, te hranjive sastojke koji pomažu vitaminu C da održi vaš imunološki sistem u vrhunskom stanju.
Pomaže u smanjenju bubrežnog kamenca
Nisu svi citrusni sokovi stvoreni jednaki. Nedavno istraživanje pokazalo je da sok od narandže, ne sok od limuna, može spriječiti stvaranje bubrežnog kamenca. Smatra se da su visoki nivoi kalijuma koji se nalaze u narandžama odgovorni za ispiranje bubrežnog kamenca i štetnih radikala iz organizma.
Promoviše zdravlje srca
Kalijum - elektrolitski mineral, odgovoran je za dobro funkcionisanje srca. Kalijum je uključen u rad srca, jer mu pomaže da se stisne i šalje krv kroz organizam.
Snižava krvni pritisak
Hesperidin flavanon koji se nalazi u narandži, može sniziti visok krvni pritisak. Ako želite iskoristiti sve kardiovaskularne blagodati ovog fitonutrijenta, nemojte spremati sok od narandže. Hesperidin se nalazi u bijelom dijelu između unutrašnjeg dijela i vanjske kože narandže.
Reguliše šećer u krvi
Iako narandže mogu biti slatke, ovo zdravo voće sadrži mnogo vlakana, koji su zaslužni za održavanje niskog nivoa šećera u krvi. Fruktoza, prirodni šećer koji se nalazi u narandži, sprječava da nivo šećera u krvi padne nakon jela. Stoga je narandža odličan desert ili se može dodati kao sastojak jelima.
Sprječava čireve
Narandže, ne samo da sprječavaju rak želuca, već sprječavaju i bolne čireve u stomaku. Iako je čireve prilično lako eliminirati, bolje je unaprijed potpuno spriječiti njihovo formiranje.
Dobre za respiratorni sistem
Narandže su bogate beta-kriptoksantinom, fitonutrijentom koji može značajno smanjiti rizik od raka pluća.