Često ste prehlađeni? Evo 8 savjeta za jačanje imuniteta

Ojačajte vaš imunološki sistem

Prehlada i gripa su zarazne virusne infekcije dišnih puteva koje vam mogu stvarati glavobolju i ostale probleme. Ako ste jedna od onih osoba koje se često razbolijevaju, vjerovatno biste trebali posvetiti malo više vremena poboljšavajući vaš imunološki sistem.

Kada imunološki sistem pravilno radi, sve ćelije, tkiva i organi trebaju biti dovoljno snažni da se mogu boriti protiv infekcija. Međutim, izgradnja zdravog imunološkog sistema ne događa se preko noći, a na pravi put možete krenuti praktikovanjem sljedećih jednostavnih savjeta.

Pronađite malo sunca

Imune ćelije sadrže puno receptora koji čekaju da se povežu s vitaminom D. Imunološki sistem može postati proaktivan ako nema dovoljno važnih vitamina. Izloženost sunčevim zrakama osigurava da vitamin D bude prisutan u tijelu, te se može iskoristiti za zaštitu od infekcija.

Oblačite se toplije

Ovo nije modna izjava, već zdrav razum. Izloženost hladnim temperaturama oslabljuje imunološki sistem, te povećava mogućnost od infekcije. 

Jedite puno agruma

S obzirom na visoku količinu vitamina C koji se nalazi u agrumima, povećavanje potrošnje sigurno će dovesti do jačanja imunološkog sistema. Vjeruje se da vitamin C povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, a istovremeno pomaže vašem tijelu i u borbi protiv infekcija. 

Izbjegavajte stresne situacije

Stres ima ogroman učinak na imunološki sistem. Dugotrajni niski nivo stresa, poput onog koji mnogi ljudi doživljavaju u svakodnevnom životu, iscrpljuje imunološki sistem i sprječava ga da se bori protiv napada virusa i bakterija.

Meditirajte

Meditacijom možete smanjiti učestalost, trajanje i jačinu prehlade za oko 30 do 60 posto, pokazalo je istraživanje iz 2012. godine. Antitijela jačaju imunitet i pomažu imunološkim ćelijama da napadaju otrovne tvari, viruse i bakterije.

Konzumirajte zeleni čaj

Zeleni čaj je pun polifenola i flavonoida koji su oba moćna antioksidansa. Osim toga, vruća voda je superiornija hladnoj vodi, ili vodi na sobnoj temperaturi. 

U hranu dodajte đumbir i bijeli luk

Đumbir je snažan antioksidant, te sadrži tone vitamina, kao što su magnezijum, željezo, cink i kalcijum. Bijeli luk se godinama koristi da spriječi sve, od obične prehlade pa sve do kuge. Ova namirnica je poznata po svojim antivirusnim i antimikrobnim svojstvima. Đumbir i luk pomažu u uništavanju virusa prehlade, te mogu pomoći u borbi protiv groznice, suzbiti mučninu i smiriti uznemireni želudac.

Začinite vaše obroke

Dodajte malo okusa vašim jelima i istovremeno zaštitite svoje zdravlje. Cimet i klinčići sadrže snažna antibakterijska, antivirusna, analgetska i protuupalna svojstva, što ih čini savršenim borcima protiv prehlade i gripe.

Podijeli članak