Nedostaje vam energije? Ovih 10 promjena će sigurno imati efekta

Putevi do povećanja energetskih nivoa

Nedostatak energije i letargičnost tokom dana, pojava je s kojom se nosi znatan dio osoba. Ako se izuzmu eventualni zdravstveni problemi, loše životne navike bi se mogle izdvojiti kao ključni krivac koji dovodi do manjka energičnosti.

S tim u vezi, deset promjena u svakodnevnom životu koje ćemo navesti i toplo preporučiti svima koji imaju problem sa nedostatkom energije tokom dana, sigurno će imati osjetnog efekta.

Konzumiranje prave hrane

Odabir hrane na kojoj su bazirani obroci, direktno se oslikava na nivoima energije koje osigurava tokom dana. Prave, zdrave i nutrijentima bogate nemirnice, općenito imaju karakteristiku sporijeg podizanja nivoa energije i njihovog dugotrajnijeg održavanja na zadovoljavajućem nivou. S tim u vezi unos slatkiša i prostih ugljikohidrata bi na prvom mjestu trebao biti sveden na minimum.

Konstantna hidratacija tokom dana

Koliko hidratacija ima veze sa nivoima energije organizma, dovoljno govori to da i manji gubitak tečnosti automatski slabi sportske performanse. Smatra se da je dehidriranost uveliko prisutna kada se javi osjećaj žeđi, pa bi iz tog razloga trebalo razviti naviku redovnog pijenja vode bez obzira na žeđ.

Izbjegavanje nikotina i alkohola

Jedan od najpoznatijih zajedničkih efekata nikotina i alkohola jeste taj da isušuju kožu i organizam u cijelosti. Znajući to trebali bi se vratiti na prethodnu priču o povezanosti hidratiziranosti organizma i nivoima energije i stvari će postati sasvim jasne. Pored toga, brojni su i drugi negativni efekti nikotina i alkohola koji se također odražavaju na nivoe energije i zdravlje općenito.

Više kretanja

Što se živi aktivnijim stilom života, organizam je spremniji na aktivnosti i održava pripremljenim veće zalihe energije. Letargičan i usporen životni stil sa minimumom kretanja, obično nije dovoljan ni za to da krvotok funkcioniše na optimalan način.

Više sna

Jedan od najjačih direktnih uticaja na nivoe energije ima količina sna koja se pruža organizmu svakoga dana. Spavanje u trajanju kraćem od šest sati dnevno, praktično je garant relativno slabe energičnosti tokom dana, dok minimalno sedam do osam sati sna osigurava adekvatan oporavak i osjećaj svježine i energičnosti tokom dana.

Duži boravak na sunčevoj svjetlosti

Boravak vani na sunčevoj svjetlosti, direktno se odražava na brojne procese unutar organizma i povećava nivoe energije. Analogno tome, dani koji se provode u zatvorenom prostoru bez dovoljne izloženosti sunčevoj svjetlosti, vode do dosta slabijih nivoa energije.

Pijenje kafe isključivo kada postoji potreba za kofeinom

Kofein je supstanca koja može na izvanredan način poboljšati budnost, podići niski krvni pritisak i same nivoe energije. Međutim, kada se kofein unosi u većim količinama i u periodima dana kada se ne osjeća potreba za takvim pokretačem, sve moguće beneficije njegovog tempiranja u pravom vremenu se gube i raspoloživa energija tokom dana generalno opada.

Opuštanje i isključenje izvora stresa svakoga dana

Vrlo važna stvar i za energetske nivoe, ali i za samo zdravlje jeste opuštanje i isključenje svih vrsta izvora stresa u određenom periodu dana. Mnogi profesionalni sportisti čak i koriste kratko drijemanje tokom dana koje nazivaju "power nap", što aludira upravo na to da takav način opuštanja pomaže povećanju energije.

Svakodnevno postavljanje izazova samima sebi

Da bi ostali aktivni i energični, ljudi bi morali postavljati konstantne izazove pred sebe. Samim tim što se svakoga dana postavi novi izazov, to je za um i cijeli organizam dovoljan poticaj da osigura i dovoljno energije.

Pravljenje dnevnog rasporeda obaveza

Jasno određen i napisan dnevni raspored obaveza, predstavlja jedini način da se drastično povećaju šanse za ispunjenjem velikog niza obaveza. To je još jedan od vrlo djelotvornih načina izvlačenja maksimuma energije iz samih sebe, ali istovremeno i dobrom osjećaju i zadovoljstvu na kraju uspješnog dana.

Podijeli članak