Zbog čega je redovno izvođenje sprinteva jedan od najefikasnijih načina vježbanja?

Najjednostavniji HIIT

Dok je trčanje najčešće izvođen oblik kardija, sprint kao krajnje eksplozivni intenzitet i njegove brojne beneficije koriste samo rijetki.

Istina koje većina ljudi nije svjesna jeste da ovaj jednostavni i svima poznati princip vježbanja predstavlja jedan od najefikasniji načina vježbanja ukoliko se izvodi redovno. Trčanje maksimalnom brzinom ne treba, a svakako i ne može trajati dugo, pa je više težnja na izvođenju kratkih sprinteva sa maksimalnim zalaganjem.

Upravo to i jeste sama suština HIIT treninga, vrste fizičke aktivnosti koja iz dana u dan dobija sve više pobornika i to prvenstveno zahvaljujući zadivljujućim rezultatima koje pokazuje kroz različita istraživanja.

Tako se konkretno utvrdilo da:

  • sprint poboljšava izdržljivost, brzinu i snagu
  • jača i definiše kvadricepse, zadnje lože, gluteus
  • poboljšava zdravlje srca
  • sagorijeva mnoštvo kalorija u kratkom vremenskom periodu

Zbog svega navedenog, sprint bi trebalo shvatiti upravo onako kako i dolikuje - jednim od najeksplozivnijih tipova vježbanja koji postoji i koji za pružanje beneficija čak ne zahtijeva ni mnogo vremena i uz to je daleko interesantniji od klasičnog džogiranja.

Sve na što treba obratiti posebnu pažnju jeste zagrijavanje koje mora potrajati duže od samog izvođenja niza sprint intervala. Radi se o aktivnosti koja do krajnjeg nivoa stavlja pod izazov mišiće i vezivna tkiva, pa je zbog toga jako bitno napraviti temeljnu pripremu za eksploziju koja slijedi.

Podijeli članak