Obično konzumirano povrće, poput špinata, zelene salate, paprike, mrkve i kupusa, pruža obilje hranljivih sastojaka i ukusa. Nije čudo što spadaju u najpopularnije sorte širom svijeta. Upravo zbog njihove prevelike upotrebe, neke druge vrste možda nikada niste probali, a podjednako su zdrave.
Zdravo povrće za koje nikada niste čuli
6 Unikatnih namirnicaIstraživanje pokazuje da povećanje raznolikosti povrća u vašoj prehrani može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti - pa čak i poboljšati vašu ukupnu kvalitetu života. Evo nekih od jedinstvenih vrsta povrća koje može biti zdrav dodatak vašoj ishrani.
1. Daikon rotkvica
Daikon je zimska rotkvica koja se često koristi u azijskim jelima. Sa hrskavom teksturom i blagim, paprenim okusom podsjeća na veliku, bijelu mrkvu sa lisnatim vrhom. Ima vrlo nizak udio kalorija. Također, prepuna je hranjivim sastojcima, uključujući i vitamin C, bakar i kalij.
2. Taro korijen
Taro je korijensko povrće koje je popularni izvor ugljikohidrata u Africi i Aziji. Kada se kuha, ima suptilno sladak okus i meku teksturu, što ga čini odličnim dodatkom za krompir i škrobno povrće. Također je odličan izvor vlakana, vitamina E, vitamina grupe B, kalijuma, fosfora, magnezijuma i mangana.
Taro je posebno koristan za zdravlje probave zbog svog impresivnog sadržaja vlakana.
3. Delicata tikvice
Delicata tikva je vrsta ljetne tikvice duguljastog oblika i kremaste boje označene okomitim prugama. Za razliku od drugih tipova tikve,poput bundeve, delicatesi imaju tanku, nježnu koricu i mogu se jesti bez da se oguli vanjska kora. Delicata ima slatki okus poput bundeve koji se dobro kombinuje s mnogim namirnicama.
Također, sadrži malo kalorija i ugljikohidrata, što ga čini izvrsnom alternativom škrobnom povrću poput krompira.
4. Zeleni maslačak
Svi dijelovi biljke maslačak su jestiv, uključujući i listove, koji su poznati kao zeleni maslačak. Iako nije toliko popularan kao lisnato zeleno povrće, maslačak je ispunjen nizom vitamina, minerala i moćnih biljnih spojeva, uključujući vitamin K i željezo. Mnoga istraživanja pokazuju da maslačak može sniziti nivo holesterola u krvi. Može se jesti sirov ili kuhan i može biti odlična zamjena špinatu ili zelenoj salati.
5. Romanesko
Romanesko je privlačno povrće spiralnog oblika i jarko zelene boje. Nudi nekoliko moćnih biljnih spojeva. Istraživanja pokazuju da je povrće koje uključuje romanesko, brokoli i kupus - bogato polifenolnim antioksidansima i drugim biljnim spojevima koji imaju potencijalne antikancerogene i ojačavajuće imunološke efekte. Na primjer, dijeta bogata ovim povrćem može zaštititi od raka debelog crijeva, pluća i dojke.
6. Gorka dinja
Gorka dinja je tikva koja se uzgaja širom svijeta i cijenjena je zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava. Postoje mnoge sorte, mada sve imaju gorak okus. Često ih koriste u jelima kao što su supe ili sosovi. Ovo povrće se već dugo koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih stanja, poput dijabetesa, upale pluća i bolesti bubrega.