Koju hranu bi prvu trebalo eliminisati iz ishrane?

Za zdravlje i dobar izgled

Izbor hrane koja čini svakodnevnu ishranu, direktno se preslikava na zdravstveno stanje i izgled ljudi.

Shodno sve rasprostranjenijem problemu pretilosti i oboljenja koja se dovode u vezu sa nezdravim prehrambenim navikama, postavlja se pitanje koju bi hranu prvu trebalo eliminisati iz ishrane ako se želi unaprijediti zdravlje i tjelesna forma? Odgovor u vidu šest namirnica koje predvode "crnu listu" možete pogledati u nastavku.

Slatkiši

Nažalost, ono što ljudi obično najviše vole jesu slatkiši - isti oni koji dokazano na duže staze prave najveću štetu u organizmu, te ubrzavaju put u smrt. Hrana bogata prostim ugljikohidratima s posebnim naglaskom na šećerom prepune slatkiše, utiče na debljanje, inzulinsku rezistenciju, te u konačnici nizom opakih oboljenja koja danas odnose najviše života.

Prerađena hrana

Pravi izbor hrane je uvijek neprerađena hrana koja se može jesti svježa ili koju ljudi sami pripremaju. Sve vrste prerađene hrane među koje spadaju hamburgeri, kobasice, hrenovke, paštete, razne vrste šunki, ali i drugih oblika hrane koja nije izvorno mesnog karaktera, pune su različitih nezdravih dodataka, ogromnih količina soli i nezdravih masnoća.

Pržena hrana

Pržena hrana je doslovno prepuna zasićenih masnih kiselina koje se ionako previše unose u organizam i na koncu vode do niza posljedica kakvo je zakrčenje krvnih sudova i povećanje rizika od srčanog i moždanog udara. Izvrstan okus takve hrane, doveo je na sami vrh prema opasnosti budući da se konzumira u enormnim količinama, dok istovremeno stručnjaci preporučuju drastično smanjenje unosa takve hrane ili čak njeno eliminisanje iz ishrane.

Grickalice, prvenstveno one pržene na ulju

Sve što se odnosi na prženu hranu, odnosi se i na grickalice koje imaju još jedan naročito opasan elemenat. Ljudi ih uglavnom jedu kada uopšte i nisu gladni i to znači da direktno utiču na stvaranje kalorijskog suficita i u dobroj mjeri su odgovorne da pretilost svjetskog stanovništva i sve negativnosti koje prate tu pojavu.

Gazirani sokovi

Dok prosječna osoba definitivno nema naviku da svakoga dana pojede stotinjak grama šećera u prahu, niti to smatra normalnim, s druge strane, među tom istom populacijom je mnogo onih koji na dnevnoj bazi piju barem jedno gazirano piće koje im u organizam pospremi jednake tolike količine šećera. Ne treba ni posebno naglašavati koliko je šećer opasna namirnica i s kolikim brojem zdravstvenih problema se dovodi u direktnu vezu.

Kupovni voćni sokovi

Milioni ljudi na svijetu svakodnevno prilikom mogućih odabira pića "iz zdravstvenih razloga" izbjegavaju gazirana pića i biraju voćne sokove, potpuno nesvjesni činjenice da će ponovo u svoje organizme unijeti skoro iste količine šećera. Ukoliko se želi zaista napraviti zdrav izbor, tada su jedina opcija pića od cijeđenog voća na licu mjesta ili najbolja opcija - konzumiranje tog voća u izvornom obliku.

Podijeli članak