7 jednostavnih načina da prirodno odčepite arterije

Zdravlje srca

Ako pomno pogledamo brojke, primijetit ćemo da su ateroskleroza ili progresivno začepljenje arterija najčešći uzrok smrti na svijetu. Ovo je vrlo složen proces koji se pojavljuje zbog promjena u ishrani, autoimunih bolesti, infekcija i drugih faktora. 

Moderna medicina vjeruje da se ovaj proces može zaustaviti, te nedavna istraživanja pokazuju da je ateroskleroza reverzibilna. Ako ste poput većine ljudi, onda vjerovatno želite živjeti zdrav i dug život, a to najsigurnije možete postići konzumiranjem nekih jednostavnih namirnica.

Češnjak

Češnjak se godinama koristi kao prirodni lijek, a često se naglašavaju upravo njegove koristi za srce. Ova namirnica može zaustaviti nakupljanje plaka u vašim arterijama, a osim toga, pruža i brojne druge zdravstvene koristi i za ostale dijelove našeg tijela.

B vitamini

Još jedan jednostavan dodatak prehrani koji se pokazao kao koristan protiv srčanih bolesti su i B vitamini. Vitamine B skupine organizam ne može sam proizvesti, pa ih treba svakodnevno uzimati prehranom. Najbolji izvori vitamina B su kvasac, mlijeko, cjelovite žitarice, meso, riba, jaja, zeleno lisnato povrće, mahunarke, banane i orašasti plodovi.

Kiseli kupus

Popularni korejski recept, poznat kao Kimchi, zasniva se upravo na fermentiranom kupusu, fermentiranim ribama i ljutoj paprici. Ova hrana pokazala se efikasnom u zaustavljanju nakupljanja plaka u arterijama životinja. Osim toga, Kimchi sadrži strukture dobrih bakterija koje su sposobne rastvarati toksične spojeve.

Šipak

Ovo voće se godinama koristi za liječenje, a danas imamo i znanstvene dokaze da šipak može zaustaviti nakupljanje plaka u arterijama. Uz to, šipak ima i brojne druge zdravstvene pogodnosti. Pripisuje mu se usporavanje artritisa, Alzheimerove bolesti, a ima i dobar utjecaj na prostatu i na smanjenje krvnog tlaka.

Kurkuma

Popularni indijski začin poznat kao kurkuma, sadrži polifenol zvan kurkumin. Ovaj aktivni sastojak ima snažna zaštitna svojstva za ljudsko srce. Čak više od 30 naučnih istraživanja to potvrđuje. Jedno od tih ispitivanja zaključilo je da je kurkumin u potpunosti spriječio očekivanu štetu uzrokovanu blokadom arterija.

L-arginin

L-arginin je aminokiselina koja može spriječiti nakupljanje plaka u arterijama. Ovi efekti testirani su na životinjama. L-Arginin ubrzava dotok krvi u mišiće. Smanjuje vodu koja se nalazi ispod kože i ubrzava kardio-vaskularni sistem. Više različitih naučnih istraživanja pokazuje i ostale njegove zdravstvene koristi, uključujući i sposobnost da pomogne ljudima koji imaju problema s endotelnom disfunkcijom.

Sjemenke sezama

Sjemenke sezama čine čuda u zaštiti našeg srca, te mogu zaustaviti napredak ateroskleroze. Prednosti sjemenki sezama su i visok antioksidativni i pročišćavajući učinak. Sjemenke se koriste i kao preventiva raka, te za uklanjanje slobodnih radikala iz tijela.

Podijeli članak