Važne tačke na dlanu koje vam mogu pomoći da uklonite bol

Pritiskom određene tačke na dlanu uklonite bol

Pritiskom prstiju na određenu tačku na dlanu možete smanjiti ili potpuno ukloniti bol koju osjećate. Iako je potrebno još znanstvenih istraživanja koja bi pokazala koristi refleksologije i akupresure, mnogi ljudi vjeruju da primjenom pritiska na određena mjesta na dlanu možete uspostaviti ravnotežu i poboljšati zdravlje cijelog tijela.

Na ruci se nalazi osam esencijalnih tačaka pritiska, a u nastavku pogledajte tačno gdje se nalaze, kako vam mogu pomoći i koliko jako ih je potrebno pritisnuti.

Srce

Tačka pritiska srca može se naći u naboru zgloba. Nalazi se u liniji između kažiprsta i malog prsta. Pored tačke pritiska nalazi se kost, a refleksolozi tvrde kako laganim pritiskom na ovu tačku možete smanjiti anksioznost, depresiju, insomniju i palpitaciju srca (ubrzano i nepravilno kucanje srca).

Tanko crijevo

Tačka pritiska tankog crijeva nalazi se na spoljašnjem dijelu vaše ruke, tačno na ivici. Tačka se nalazi odmah ispod malog prsta. Tvrdi se kako pritisak na ovu tačku ruke ublažava bolove u vratu, bol u uhu i glavobolje koje se javljaju na stražnjoj strani glave.

Meridijan pluća

Tačku pritiska meridijana pluća možete pronaći na ivici ruke. Ona vodi od palca prema dolje, završavajući odmah ispod nabora zgloba. Povucite prst po ovoj liniji, te lagano masirajte dok se bol ne smanji. Pritisak na ovu tačku može smanjiti simptome prehlade kao što su kihanje, curenje iz nosa i upala grla.

Unutrašnja tačka pritiska

Ova tačka pritiska nalazi se na vašem zglobu. Ispružite ruke i odvojite oko tri centimetra od mjesta gdje vam se zglobovi dodiruju. Ovu tačku masirajte čvrsto palcem, kako biste poboljšali probavu, ublažili mučninu ili smanjili bol u stomaku.

Vanjska tačka pritiska

Vanjska tačka pritiska nalazi se na stražnjoj strani ruke. Postavite tri prsta druge ruke iznad zgloba, te upotrijebite te prste kako biste čvrsto pritisnuli ovaj dio ruke. Refleksolozi vjeruju da pritisak na ovom dijelu ruke poboljšava vaš imunološki sistem i daje vam energiju.

Tačka pritiska zgloba

Prođite prstom od malog prsta do nabora na zglobu. Tu se nalazi tačka pritiska. Refleksolozi vjeruju da redovnim pritiskom na ovu tačku možete regulisati emocije i poticati osjećaj sreće.

Baza palca

Baza palca nalazi se na vašem zglobu. Povucite prst niz vaš palac, dok ne dođete do nabora na zglobu. Laganim pritiskom masirajte ovu tačku kako biste ublažili probleme respiratornog sistema i disanja.

Udubljenje ruke

Tačka udubljenja ruke može se pronaći na čvrstoj koži između palca i kažiprsta. Refleksiolozi tvrde da primjena pritiska na ovu tačku može pomoći u smanjenju stresa, ublažavanju migrena, zubobolje i napetosti u ramenima i vratu.

Podijeli članak