Šest pokazatelja da napredujete kroz treninge

Jasni znakovi da ne tapkate u mjestu

Kazaljka na vagi nije jedini pokazatelj promjena na tijelu i nikako ne bi trebalo sav fokus usmjeriti na svakodnevna vaganja i brinuti se zbog eventualnih zastoja u napretku.

Postoji mnoštvo pokazatelja da vježbači itekako napreduju kroz svoje treninge, a koji jednostavno nisu mjerljivi vagom niti metrom. Šest njih ima posebno važan značaj.

Imate više energije 

Redove jake fizičke aktivnosti tjeraju organizam da počne potpuno drugačije koristiti energiju. Tijelo tako jednostavno kroz svoju moć prilagođavanja postaje spremno da u svakom trenutku iznese sve izazove koji ga mogu očekivati, a to znači da će i nivoi energije za obične životne aktivnosti postati mnogo viši nego prije, što je fenomenalna promjena.

Odjeća vam stoji drugačije 

Samim početkom vježbanja, promjena na mišićima postaje vrlo brzo evidentna, a napredak se posebno može vidjeti kod početnika koji praktično iz sedmice u sedmicu izgledaju sve bolje i bolje, a to jednostavno mogu vidjeti na svojoj odjeći. 

Generalno ste sretniji

Novi, znatno efikasniji raspored energetskih nivoa i svakodnevni uticaj na hormonalni panel fizičkom aktivnošću, kroz kratak vremenski period vodi do povećanja osjećaja sreće koji se osjeti. Ako se stvari realno sagledaju, to je bolja promjena i od samog dostizanja idealne linije. 

Radujete se svakom novom treningu

Kada se osjete brojne beneficije redovnih treninga i to postane rutina, odlasci na trening postaju omiljeni dio dana. Počinje se javljati svijest da svaki novi trening sve više približava konačnom cilju i zbog toga je radovanje novim treninzima vrlo dobar pokazatelj napretka. 

Osjećate da ste zgodniji nego prije

Dobar osjećaj u sopstvenoj koži i porast samopouzdanja, bez imalo sumnje se može smatrati najboljom beneficijom zbog koje mnogi i postanu ovisni o teretani i vježbanju cijeli život. Samim tim što neko ulaže vrijeme, znoj i novac u fizičku aktivnost dok drugi spavaju, daje potpuno pravo redovnim vježbačima da se smatraju zgodnijima od ostalih jer to zaista i jesu.

Želite pomagati drugima

Jednom kada se čovjek izgradi i osjeti sve izvanredne beneficije takvog načina života, dobija želju da pomogne i drugima da osjete isto. To je samo po sebi dovoljan pokazatelj uspjeha, bez obzira na kazaljku vage i sve ostale pokazatelje.

Podijeli članak