Nevjerovatne zdravstvene koristi mandarina

Voćka puna zdravlja

Mandarine su porijeklom iz Azije, te se smatra da potječu iz šuma Kine. Mandarine podsjećaju na uobičajenu narandžu, ali su manje veličine i imaju tanju koru. 

Dostupne su uglavnom tokom zimske sezone, dok konzervirane možete pronaći tokom cijele godine. Mogu se jesti same, ili stavljati u salate. Ovo voće je sočno, te sadrži i neka esencijalna ulja zbog kojih se koristi u industriji parfema i proizvodima za njegu kože.

Mandarine osim što pružaju ugodan ukus, imaju i mnoštvo zdravstvenih koristi. U nastavku pogledajte 10 nevjerovatnih zdravstvenih koristi mandarina.

Smanjuju rizik od raka

Karotenoidi koji se nalaze u mandarinama dokazano smanjuju rizik od raka. Mandarine imaju visoku razinu limonena koji ima antikancerogeni učinak, a također pomaže i u smanjenju rizika od raka dojke.

Bogate su vitaminom C

Mandarine sadrže visoku razinu vitamina C koji pruža brojne zdravstvene koristi. Vitamin C pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u našem tijelu. Slobodni radikali mogu dovesti do nastanka zaraznih bolesti i raka. Antioksidanti prisutni u mandarinama razoružavaju slobodne radikale i sprječavaju oštećenja ćelija.

Pomažu kod problema sa holesterolom

Mandarine proizvode sinefrin koji suzbija proizvodnju holesterola u tijelu. Antioksidanti koji se nalaze u mandarinama pomažu u snižavanju lošeg holesterola i potiču nastanak dobrog holesterola. Mandarine se bore i protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol koji se lijepi za arterije. Osim toga, ovo voće sadrži i rastvorljiva vlakna koja sprječavaju apsorpciju holesterola u crijevima.

Snižavaju krvni pritisak

Mandarine također pomažu u snižavanju nivoa krvnog pritiska. Sastoje se od hranjivih sastojaka i minerala poput kalijuma koji snižava krvni pritisak. Mandarine promovišu nesmetan protok krvi kroz arterije, što održava krvni pritisak normalnim.

Pomažu u gubitku kilograma

Mandarine su značajan izvor vlakana. Hrana koja je bogata vlaknima vam daje osjećaj sitosti tokom dužeg vremenskog perioda, što rezultira manjom potrebom da jedete. Stručnjaci su otkrili i da konzumiranje mandarina može biti korisno u snižavanju inzulina. Rezultat ovoga je pretvaranje masti u gorivo koje dovodi do gubitka kilograma.

Zdrav imunološki sistem

Vitamin C u mandarinama djeluje preventivno protiv prehlade i važan je za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Mandarine imaju antimikrobna svojstva koja sprječavaju nastanak rana od virusnih, gljivičnih i bakterijskih infekcija. Mandarine su i prirodni pročišćivači krvi, što pomaže u izbacivanju toksina i neželjenih tvari iz tijela.

Zdravlje kože

Redovan unos soka od mandarine čini kožu sjajnom i poboljšava njenu teksturu. Antioksidanti prisutni u mandarinama štite kožu od UV zraka i pomažu joj da se štiti od sunca i slobodnih radikala. Mandarine također pomažu u smanjenju vidljivih znakova starenja poput bora i linija na licu.

Podijeli članak