Crveno voće i povrće za dobro zdravlje

Crvena hrana je čuvar zdravlja

Crveno voće i povrće poput jagoda, trešanja, malina, lubenice, paradajza i slično, bogato je antioksidansom likopenom.

Upravo likopen je zaslužan za crvenu boju ovih namirnica, te ovaj antioksidans ima sposobnost da upija oštećene slobodne radikale i pomaže kod problema s kardiovaskularnim sistemom, rakom prostate, čuva vid, te smanjuje rizik od moždanog udara.

Jagode

Jagode su dobar izvor folata, koji su korisni za zdravlje srca. Folna kiselina je poznata po tome što smanjuje rizik od određenih urođenih stanja. Osim toga, ovo crveno voće je odličan izvor vitamina C i antioksidansa, koji između ostalog jačaju rad imunološkog sistema.

Trešnje i višnje

Trešnje sadrže puno vlakana u svojoj kori, te su bogate vitaminom C i kalijumom. Kalijum može biti koristan u održavanju niskog krvnog pritiska. Višnje su također korisne u očuvanju kože, te imaju umirujuće dejstvo na cijeli organizam.

Brusnice

Brusnice su korisne u borbi protiv ćelija raka, ali to nije sve što ove bobice mogu učiniti. Brusnice također mogu spriječiti da se bakterije lijepe na mokraćne puteve, te uništavaju brojne bakterije koje mogu uzrokovati čireve na želucu. 

Paradajz

Paradajz je odličan izvor likopena, koji se povezuje sa zaštitom od raka prostate. Postoje i neki dokazi da likopen može biti koristan u zaštiti od raka dojke. Paradajz je također dobar izvor kalijuma i vitamina C.

Maline

Maline su bogate vlaknima, za koje je poznato da pomažu u snižavanju razine lošeg holesterola. Maline spadaju u voće s najmanjom količinom ugljikohidrata, te su bogate i vitaminom C.

Lubenica

Lubenica je također odličan izvor likopena. Likopen može smanjiti rizik od srčanih bolesti smanjenjem lošeg holesterola. Lubenica je poznata i po tome što smanjuje određene vrste raka, prvenstveno raka prostate. Ovo ljetno voće također poboljšava rad krvnih žila i smanjuje rizik od moždanog udara.

Grejpfrut

Grejpfrut je bogat antioksidansima, poput vitamina C. Također je odličan izvor pektina i pomaže u snižavanju holesterola. Osim što je odličan izvor vitamina, grejpfrut također sadrži i dobre količine vitamina B, kalijuma, fosfora, magnezijuma i bakra.

Crvena paprika

Crvena paprika je fenomenalan izvor vitamina A, koji je koristan za zdravlje kože, kostiju i zuba. Osim toga, lubenice su odličan način hidratacije tokom ljeta, te su pune likopena koji smanjuje štetan utjecaj sunca.

Podijeli članak