Šljive su izuzetno hranjive i nude brojne zdravstvene koristi. Ovo voće je puno vitamina C, koji je poznat po svom snažnom antioksidativnom dejstvu. Šljive možete konzumirati svježe ili suhe, a i jedna i druga opcija imaju impresivne zdravstvene koristi.
Evo zašto treba jesti šljive
Modro voće nevjerovatnih zdravstvenih koristiSadrže mnogo hranjivih sastojaka
Šljive su bogate raznim hranjivim sastojcima. Iako su relativno kalorične, sadrže popriličnu količinu važnih vitamina i minerala. Jedna šljiva sadrži sljedeće hranjive sastojke:
- Kalorije: 30 grama
- Ugljikohidrati: 8 grama
- Vlakna: 1 gram
- Šećeri: 7 grama
Pored toga, šljive su također i odličan izvor vitamina A, C i K, te su bogate kalijem, bakrom i manganom.
Mogu ublažiti zatvor
Sok od šljiva je poznat po sposobnosti ublažavanja opstipacije,. To je dijelom zbog toga što su šljive bogate vlaknima, koja mogu ubrzati stopu kojom se otpad kreće kroz vaš probavni sistem.
Bogate su antioksidansima
Šljive su bogate antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale, te štite vaše ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Posebno su bogate polifenolima, koji imaju pozitivne učinke na zdravlje kostiju, te mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Čini se da su antocijanini, specifična vrsta polifenola, najaktivniji antioksidans koji se nalazi u šljivama. Oni mogu imati snažne zdravstvene koristi, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti i raka.
Korisne za zdravlje srca
Redovna konzumacija šljiva može imati nevjerovatan učinak i na zdravlje srca. Često se proučavaju upravo potencijalne koristi šljiva za smanjenje visokog krvnog pritiska i nivoa holesterola. U jednom istraživanju, ispitanici su osam sedmica pili sok od šljive svakodnevno. Ova grupa ispitanika je uspoređena s onima koji su pili samo vodu na prazan stomak. Ustanovljeno je da su oni koji su konzumirali šljive imali značajno niži nivo krvnog pritiska i ukupnog lošeg holesterola.
Mogu sniziti šećer u krvi
Šljive imaju svojstva koja mogu pomoći u kontroli šećera u krvi. Vlakna u šljivama su odgovorna na njihov utjecaj na razine šećera u krvi. Vlakna usporavaju brzinu kojom vaše tijelo apsorbira ugljikohidrate nakon obroka, uzrokujući da šećer u vašem tijelu sporije raste. Osim toga, šljive se često dovode u vezu i s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Mogu poboljšati zdravlje kostiju
Neka istraživanja povezuju konzumiranje šljiva sa smanjenim rizikom od stanja kostiju, poput osteoporoze i osteopenije. Još uvijek nije potpuno jasno zašto šljive imaju pozitivne učinke na zdravlje kostiju, međutim, smatra se da njihov sadržaj antioksidansa igra veliku ulogu. Šljive sadrže vitamine i minerale koji imaju zaštitne učinke na kosti, uključujući vitamin K, fosfor, magnezijum i kalijum.