Zdravstvene prednosti kivija

Kivi je vitaminska bomba

Kivi je sitno voće koje je izobilje vitamina. Jestivi dio ploda je zeleno meso kislkasto-slatkog okusa. Također je pun hranjivih sastojaka poput vitamina C, vitamina K, vitamina E, folata i kalija.

Kivi ima puno antioksidanata i dobar je izvor vlakana. Njihove su male crne sjemenke jestive i iako je i kožica jestiva, mnogi preferiraju da ogule kivi prije nego što ga pojedu.
Zahvaljujući različitim lokacijama gdje se kivi proizvodi, dostupan je tokom cijele godine.
Prednosti kivija su:

Štiti oči

Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Štiti od raka

Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Štiti kardiovaskularno zdravlje

Jedno istraživanje pokazalo je da ako jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15%, čime se sprječava nakupljanje plaka na arterijama, te se čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Štiti respiratorni sistem

Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može spriječiti bolesti respiratornog sistema, a naročito se učinkovit pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da 5 do 7 porcija kivija sedmično može smanjiti kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i hronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Štiti probavni sistem

Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sistem zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sistem oslobodite od toksina i spriječite nastanak raka debelog crijeva.

Reguliše krvni pritisak

Kivi je bogat izvor elektrolita kalija koji igra važnu ulogu u održavanju pravilne razine tekućine u tijelu. Također, reguliše rad srca i krvni pritisak, te se suprotstavlja negativnim učincima natrija.

Snižava holesterol

Vlakna u kiviju mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje razinu holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalija je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalija.



Podijeli članak