Manuka med - 7 dokazanih ljekovitih svojstava

Med posebnog okusa i mirisa

Manuka med je vrsta meda porijeklom s Novog Zelanda. Proizvode ga pčele koje oprašuju cvijet Leptospermum scoparium, poznatiji kao grm manuke.

Antibakterijska svojstva manuka meda izdvajaju ga od tradicionalnog meda. Manuka ima antivirusne, protuupalne i antioksidacijske prednosti. Tradicionalno se koristi za zarastanje rana, umirivanje grlobolje, sprječavanje kvarenja zuba i poboljšavanje probavnih problema. U nastavku pogledajte 7 naučno dokazanih ljekovitih svojstava manuka meda.

Zacjeljivanje rana

Još od davnih vremena med se koristi kao lijek za rane, opekotine i čireve. Brojna istraživanja pokazala su da manuka med može poboljšati zarastanje rana, pojačati regeneraciju tkiva i čak smanjiti i bol kod pacijenata koji pate od opekotina.

Neka istraživanja pokazuju da manuka med smanjuje vrijeme zacjeljivanja i dezinfekcije rane.

Promocija oralnog zdravlja

Kako biste izbjegli truljenje zuba i održavali desne zdravima, važno je da svedete oralne bakterije na minimum. Važno je i da ne uništite dobre bakterije koje su odgovorne za očuvanje zdravih usta. Brojna istraživanja su pokazala da manuka med napada štetne oralne bakterije povezane sa stvaranjem plaka, upalom desni i propadanjem zuba.

Ideja da konzumirate med kako biste održavali dobro oralno zdravlje može se činiti suludo, jer su vam vjerovatno već rekli da konzumiranje previše slatkiša može dovesti do stvaranja karijesa. Međutim, za razliku od slatkiša i rafiniranog šećera, moćni antibakterijski učinci manuka meda suzbijaju stvaranje karijesa.

Smanjite bol u grlu

Ako imate grlobolju, manuka med vam može biti koristan u smanjenju bolova. Njegova antivirusna i antibakterijska svojstva mogu smanjiti upalu i napasti bakterije koje uzrokuju bol. Ne samo da manuka med napada štetne bakterije, već vam pruža i umirujući učinak.

Već dugo vremena naglašavaju se i prirodna svojstva suzbijanja kašlja koja posjeduje i manuka med.

Sprječavanje čira na želucu

Čir na želucu jedna je od najčešćih bolesti koja se formira u sluznici želuca, uzrokujući tako bol u stomaku, mučninu i nadutost. H. pylori je uobičajena vrsta bakterije, koja je odgovorna za stvaranje čira na želucu. Istraživanja pokazuju da med od manuke može pomoći u liječenju čira na želucu izazvanog ovom bakterijom. Čir na želucu može biti uzrokovan i prekomjernom konzumacijom alkohola, a pokazalo se i da manuka med ima svojstva suzbijanja ove vrste čira.

Poboljšava probavne poremećaje

Sindrom iritabilnog crijeva je uobičajeni probavni poremećaj. Simptomi uključuju zatvor, dijareju i bol u trbuhu. Zanimljivo je da su istraživači otkrili da redovno konzumiranje manuka meda može smanjiti ove simptome.

Dokazano je i da manuka med napada spojeve Clostridium difficile - vrste bakterijske infekcije koja uzrokuje jaku dijareju i upalu crijeva.

Može liječiti simptome cistične fibroze

Cistična fibroza je nasljedni poremećaj koji oštećuje pluća, a može zahvatiti i probavni sistem i druge organe. Utječe na ćelije koje proizvode sluz, uzrokujući da ona bude gusta i ljepljiva. Ova gusta sluz začepljuje dišne puteve i kanale, otežavajući disanje. Nažalost, infekcije gornjih dišnih puteva prilično su česte kod ljudi s cističnom fibrozom. Pokazalo se da se manuka med bori protiv bakterija koje izazivaju infekcije gornjih dišnih puteva.

Liječi akne

Akne su obično uzrokovane hormonskim promjenama, ali mogu biti i reakcija na lošu ishranu, stres ili rast bakterija u porama. Antimikrobna svojstva manuka meda čine ga odličnim sredstvom za borbu protiv akni. Manuka med pomaže u očuvanju kože, što bi moglo ubrzati proces zacjeljivanja akni.

Podijeli članak