Smoothie je zdravlje u čaši, osvježenje, zdrava užina, čak i kompletan obrok! Slatki, slani, voćni, povrćni, u hiljadu kombinacija – a na vama je da izaberete onu koja vam najviše odgovara ili izmislite potpuno novu, jer smoothie je potpuno kreativna i slobodna kulinarska tvorevina.
Koji su najbolji sastojci za smoothie?
Čaša zdravljaU nastavku teksta možete pročitati koji su najbolji sastojci za smoothie.
Chia sjemenke
One će obogatiti okus smoothia. Odličan su izvor proteina i minerala. Sadrže čak 3 puta više esencijalnih masnih kiselina u odnosu na ostale sjemenke. Okus chia sjemenki je neutralan pa će se slagati s gotovo svim namirnicama. Stručnjaci savjetuju da kupujete organski uzgojene chia sjemenke kako bi izbjegli veliku količinu pesticida koji se mogu u njima nalaziti.
Kelj
U ovom zdravom zelenom lisnatom povrću možete uživati tako da ga u blenderu pomiješate s omiljenim povrćem. Bilo bi šteta da kelj uopšte ne konzumirate jer je to jedna od najzdravijih vrsta povrća. Osim brojnih vitamina i minerala, kelj sadrži spojeve koji smanjuju rizik od nastanka raka.
Kakao prah
Odličan je za kremaste smoothie. Kakao je sirovi oblik čokolade i jedan je od najboljih izvora antioksidasa i magnezija. Istraživanja su pokazala da kakao može poboljšati cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti. Odličan je izvor željeza i kalija koji su neophodni za pravilan rad organizma.
Mak
Ova neobična biljka je intenzivnog okusa i bogata vitaminima B kompleksa, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Korijen ove biljke se već dugo koristi u tradicionalnoj medicini kako bi se povećala želja za seksom i pobijedio umor.
Pšenica
Bogata je vitaminima, mineralima, aminokiselinama, vlaknima, antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama. Podići će razinu energije, ojačati imunološki sistem i potaknuti detoksikaciju organizma. Ima alkalno djelovanje pa je odličan izbor za smanjenje djelovanja kiselina koje se nalaze u kofeinu ili crvenom mesu.
Kokosovo ulje
Odličan je izvor laurinske kiseline koja štiti imunološki sistem. Naučnici su otkrili da kokosovo ulje sadrži neke spojeve koji se nalaze u majčinom mlijeku. Kokosovo ulje je blagog okusa i slaže se s raznim vrstama namirnica, naročito s bananama, jagodama, medom i bademovim mlijekom.
Avokado
Bogat je vitaminom E i smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Također je odličan izvor biljnih proteina, zbog čega je odličan izbor za vegetarijance. Avokado sadrži veliku količinu masti, ali u većoj mjeri nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju razinu lošeg (LDL) i povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.