Namirnice bogate željezom

Esencijalni nutrijent za tijelo

Željezo je mineral koji ima nekoliko važnih funkcija za ljudsko tijelo, a glavna je prenos kisika po cijelom tijelu i izrađivanje crvenih krvnih stanica.

Ovo je osnovna hranjiva tvar, što znači da ga morate dobiti iz hrane. Do manjka željeza u krvi dolazi ako je vaš unos prenizak, te ne može nadoknaditi izgubljene dnevne količine željeza. Srećom, postoji mnoštvo namirnica koje mogu zadovoljiti vaše potrebe za željezom, a u nastavku pogledajte i koje.

Špinat

Špinat pruža brojne zdravstvene koristi a sadrži vrlo malo kalorija. Bogat je vitaminom C, koji je zaslužan za apsorpciju željeza u organizmu. Špinat je također bogat antioksidansima koji se nazivaju karotenoidi. Oni mogu smanjiti rizik od raka, smanjiti upalu, te zaštititi vaše oči od bolesti.

Mahunarke

Mahunarke su bogate hranjivim tvarima. Neke od najčešćih vrsta mahunarki su grah, leća, slanutak, grašak i soja. Mahunarke su odličan izvor željeza, te su bogate i folatima, magnezijem i kalijem. Osim toga, mogu vam pomoći da izgubite kilograme tako što vam daju duži osjećaj sitosti, a smanjen unos kalorija.

Crveno meso

Crveno meso je hranjivo, te je bogato proteinima, cinkom, selenom i nekoliko B vitamina. Istraživači sugerišu i to da je nedostatak željeza manji kod ljudi koji redovno jedu crveno meso, perad i ribu. Zapravo, ovo je jedan od najlakše dostupnih izvora željeza, te je važna namirnica za ljude koji su skloni anemiji.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su ukusna i zdrava grickalica. Uz to, odličan su izvor vitamina K, cinka i mangana, te magnezija koji mnogim ljudima nedostaje. Sjemenke od bundeve mogu smanjiti rizik od inzulinske rezistencije, dijabetesa i depresije.

Brokule

Brokule su nevjerovatno hranjiva namirnica. Bogate su vitaminom C, koji je zaslužan za apsorpciju željeza u tijelu. Brokule sadrže folate, vlakna i vitamin K, te biljne spojeve za koje se vjeruje da štite od raka.

Kvinoja

Kvinoja je u posljednjih nekoliko godina sve popularnija namirnica među ljudima koji prate bezglutensku dijetu. Ovo je odlična namirnica za osobe s celijakijom ili drugim oblicima intolerancije na gluten. Kvinoja je također bogata proteinima, folatima, magnezijem, bakrom, manganom i drugim hranjivim tvarima.

Tofu

Tofu je hrana na bazi soje koja je popularna među vegetarijancima. Tofu je odličan izvor tiamina i nekoliko vrsta minerala, uključujući kalcij, magnezij i selen. Tofu također sadrži jedinstvene spojeve zvane izoflavoni, koji se povezuju sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i smanjenjem simptoma menopauze.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži prebiotička vlakna koja povećavaju broj dobrih bakterija u vašim crijevima. Istraživanja su otkrila da kakao prah i tamna čokolada imaju više antioksidacijskog djelovanja od sokova s acai bobicama i borovnicama. Najbolje bi bilo konzumirati čokoladu s najmanje 70% kakaa, kako biste postigli maksimalne koristi.

Podijeli članak