Ovo su namirnice koje nikako ne smijete jesti na prazan stomak

Bez ovih namirnica jutro može savršeno početi

Svi znaju da je doručak najvažniji obrok u danu, ali mnogi nisu svjesni da u jutarnjim satima ne mogu jesti apsolutno sve što im padne napamet i što možda vole.

Jako je bitno da ujutru, na prazan želudac, obratite pažnju šta unosite u organizam. Da li ste primijetili da nekada vašem organizmu doručak odgovara, a nekada je stanje potpuno drugačije. To je zbog vrste namirnica koje unosite, a u nastavku slijede namirnice koje nikako nisu dobre za vaš organizam ako ih unosite na prazan stomak.

Sirovo povrće

Sirovo povrće je zdravo i bogato vitaminima i mineralima. No, ne preporučuje se za doručak jer sirovo povrće je pravi izazov za vašu probavu, posebno kad ga konzumirate na prazan želudac.

Gazirana pića

Mnogi vjeruju kako je uredu konzumirati bezalkoholna pića na prazan stomak, bilo kad i bilo gdje, ali šta ako vam kažemo da pijenje pića na prazan stomak može prouzrokovati natečenost želuca ili nešto možda još i gore? Konzumiranje gaziranih pića u većim količinama povećava i kiselost želuca što može biti uzrok čak i raka jednjaka. Previše kiselosti može u želucu izazvati eroziju, ali i razne mutacije.

Jogurt

Ako imate osjetljiv želudac, doručak koji uključuje jogurt, mogao bi vam teško pasti. Naime, jogurt sadrži zdrave mliječne bakterije koje, nažalost, ne stižu do crijeva jer ih prazan želudac ubije svojom kiselinom. Šta pomaže? Dovoljno je konzumirati pokoji orašasti plod, komad avokada ili kašičicu pahuljica, čisto kako vam želudac ne bi bio prazan.

Začinjena hrana

Jedenje začinjenih jela na prazan želudac povećava izglede za iritaciju želuca, koja će dovesti do kiselih reakcija i grčeva. Bijeli luk, ljuti čili i đumbir primjeri su začinjene hrane.

Banana

Banana na prazan želudac naglo podiže razinu šećera u krvi, ali isto tako ta razina veoma brzo pada. Posljedica toga mogu biti nagli napadaji gladi tokom dana.

Kruške

Kruške sadrže sirova vlakna, i kad ih jedemo na prazan stomak one mogu naštetiti osjetljivoj sluznici i dovesti do želučanih bolova. Ako ih već volite jesti, preporučujemo vam da ih kombinujete s nekim žitaricama ili kukuruznim brašnom.

Citrusi

Čaša svježe ocijeđenog soka od narandže? Zvuči zdravo, ali na prazan želudac može izazvati žgaravicu. Jedina iznimka je voda pomiješana s limunom jer je limunov sok u tom slučaju podosta razrijeđen.  

Podijeli članak