Pravila oblačenja za niske muškarce

Modna pravila koja trebate znati

Mnogi muškarci koji su niži od prosjeka se osjećaju neugodno i nezadovoljno zbog svoje visine. Ipak, nikada se ne trebamo osjećati loše zbog stvari u životu nad kojima nemamo kontrolu. Naša visina je uzrokovana genetikom i trebamo je cijeniti onakvu kakva jeste.

Problem kod odjeće za niže muškarce je u tome što odjevni predmeti uglavnom nisu krojeni za muškarce vašeg stasa, te je često neophodno posjetiti krojača. Odjeća može imati veliki utjecaj na sveukupni dojam koji ostavljamo, a u nastavku pogledajte savjete za oblačenje niskih muškaraca koji će vam pomoći da dobijete na visini, ali i na samopouzdanju.

Izbjegavajte široku odjeću

Uska odjeća je podložna trendu i definitivno nije uvijek u modi. Ipak, modni eksperti vjeruju da niži muškarci bolje izgledaju kada nose usku odjeću. Široka odjeća čini da izgledate niže nego što zapravo jeste, stoga bi najbolje bilo da nosite odjeću koja ide uz vaše tijelo. 

Izbjegavajte odjeću s prevelikim detaljima

Ovo se posebno odnosi na muškarce koji su niski i mršavi. Odjeća u masovnoj proizvodnji često ima prevelike detalje. Neke košulje i šorcevi imaju prevelike džepove, što može učiniti da izgledate niže. Preporučujemo da kupujete odjeću napravljenu posebno za niske muškarce i izbjegavajte odjeću koja ima velike detalje.

Obratite pažnju i na boje

Uvijek biste trebali nositi kombinacije boja koje volite, ali savjet za niže muškarce je da se više drže neutralnijih tonova. Ovo je siguran način da si vizualno dodate visinu. Ako, na primjer, odlučite da nosite košulju svjetlije boje, odaberite i hlače iste nijanse. Isto pravilo se odnosi i za tamnije boje.

Odaberite uzorke manjih dimenzija

Nižim muškarcima se često preporučuje da izbjegavaju vodoravne pruge, ali pravac pruga nekad i nije toliko bitan koliko i veličina. Na primjer, tanke vodoravne pruge su u redu, dok debele vodoravne pruge izgledaju preveliko na nižem muškarcu.

Izbjegavajte glomaznu odjeću

Ponekad je potrebna velika jakna kako bi vam bilo toplo tokom hladnih zimskih mjeseci, ali za većinu nas, nije neophodno nositi glomaznu odjeću kako bi nam i dalje bilo toplo.Krupna odjeća čini da muškarci izgledaju niže nego što zaista jesu, stoga tokom zime odaberite kapute i jakne koje pristaju vašem tijelu.

Izbjegavajte šarene uzorke

Šareni i jaki uzorci mogu poremetiti vizualnu iluziju i učinak koji težite ostvariti. Potražite suptilnije uzorke poput pruga kako biste vizuelno izgledali više. Osim toga, važno je da se pridržavate određenih paleta boja. Ne biste trebali kombinovati žarke boje jedne s drugim, već se pobrinite da samo jedan odjevni predmet bude izraženiji od drugih.

Podijeli članak