Nedostatak vitamina C: 8 namirnica koje trebate jesti

Značaj vitamina C

Vitamin C je antioksidans koji tijelo štiti od slobodnih radikala. Ti slobodni radikali mijenjaju ćelije i DNK, što vremenom dovodi do različitih bolesti.

Manjak vitamina C znači da tijelo više nije u stanju formirati novi kolagen koji održava tijelo zdravim, te dovodi do razgradnje tkiva u tijelu. Prerada vitamina C u tijelu nije automatska. Zbog toga bi namirnice bogate vitaminom C trebale biti od ključne važnosti u vašoj ishrani.

Ananas

Ananas je voće bogato vitaminom C i manganom. Ananas ima povišen enzim bromelain i antioksidans vitamina C, koji je značajan za proces ozdravljenja tijela. Osim toga, Bromelain je efikasan u tretiranju rana, oštećene kože i opekotina.

Kivi

Kivi isporučuje vitamin C kada ga organizam traži putem krvi. Preporučljivo je jesti jedan kivi dnevno, kako biste održavali razine vitamina C koje su vašem tijelu potrebne. Povećanje nivoa vitamina C u tijelu može smanjiti umor, spriječiti prehladu i povećati stvaranje kolagena na koži, zubima i kostima.

Mango

Mango ima značajnu ulogu u održavanju imuniteta jakim i očiju zdravim. Ova egzotična voćka je bogata vitaminom C, ali sadrži i značajne količine vitamina A.

Paradajz

Sirov paradajz je odličan izvor vitamina C, te sadrži i značajne količine mangana. Jedna čaša soka od paradajza od 8 grama sadrži najmanje 120 mg vitamina C. Osim toga, poznato je i da je paradajz bogat vitaminom A i likopenom, koji proizvode antioksidanse korisne za srce.

Brokule

Brokule osiguravaju oko 132 mg vitamina C. Brojna istraživanja pokazuju i da brokule mogu smanjiti rizik od raka. Ovo voće je također bogato i vlaknima, a po serviranju sadrže samo 30 kalorija.

Jagode

Ovo crveno i slatko voće puno je vitamina C, te je bogato folnom kiselinom, kalijem, željezom i magnezijem. Svi ovi minerali su dobri za zdravlje srca. Osim toga, jagode pomažu i u održavanju vaših zuba bijelim.

Feferone

Zelene i crvene feferone su odličan izvor vitamina C. Ovo je dobra vijest za sve one koji vole ljutu i začinjenu hranu. Zelene su bogatije ovim značajnim vitaminom, a sadrže i potrebne količine vitamina A, B6, željeza, magnezijuma i kalijuma.

Šipak

Ono što šipak čini jednom od najzdravijih namirnica je visoka koncentracija vitamina C. Prema tvrdnjama naučnika, šipak sadrži čak pedeset puta više vitamina C nego narandže.

Podijeli članak