Ubica broj jedan: Pet načina kako šećer uništava naš organizam

Slatki otrov

Već je svima jasno da šećer nije zdrava namirnica i da direktno utiče na kvarenje tjelesne forme, međutim ono čega ljudi baš i nisu svjesni jeste zapravo opasnost i razorni faktori šećera na ljudski organizam.

Postoji nekoliko načina kako šećer uništava ljudski organizam, od onih direktnih koji se mogu vidjeti i okom, pa sve do onih koji se baš i ne vide, ali u tišini potpuno razaraju zdravlje. Pet je dokazanih načina na koje šećer uništava zdravlje, a koje bi uvijek trebalo imati na umu.

Uticaj na debljanje

Dok se jedno vrijeme vjerovalo da masnoća u ishrani djeluje najgore na razvoj pretilosti zbog toga što je masnoća najkaloričniji makronutrijent, ljudi su kasnije postali svjesni da je šećer "broj 1" izazivač pretilosti širom svijeta, ta ključna namirnica koja stoji iza svih zdravstvenih problema koji dolaze zajedno sa viškom kilograma.

Niz karipskih državica čije stanovništvo je generalno uvijek bilo u liniji, danas važe za države sa daleko najdebljim stanovništvom svijeta, a razlog za katastrofalnu promjenu je početak distribucije prerađene hrane i gaziranih i pakovanih voćnih sokova prepunih šećera ljudima koji ranije nikada prije nisu unosili toliko šećera u organizam.

Drastično povećanje rizika od dijabetesa

Dijabetes danas predstavlja sve rasprostranjeniju bolest čiji tip 2 najčešće biva direktno izazvan prekomjernim unosom šećera u organizam i nagomilanim viškom masnih naslaga. Ono što se događa u organizmu je prilično jednostavno za objasniti, šećer najbrže povećava energiju i to se može odlično iskoristiti u određenim situacijama kada povećan nivo šećera izazove odgovor lučenja inzulina nakon čega se povećava energija. Međutim, kada je šećer stalno prisutan u krvi i u prevelikim količinama, tijelo počinje stvarati sve manje inzulina što je karakteristika dijabetesa tipa 2 i u konačnici spas zdravlja predstavlja jedino ubrizgavanje sintetičkog inzulina.

Povećanje rizika od razvoja kardiovaskularnih oboljenja

Kardiovaskularna oboljenja su jedan od vodećih razloga prerane i nagle smrti ljudi, a ono što je jasno dokazano kroz mnoštvo naučnih istraživanja jeste uticaj unosa šećera na povećanje rizika od tih teških oboljenja. Utvrđeno je da ljudi koji jedu mnogo slatke hrane i kojima dan ne može proći bez da pojedu barem jedan kolač ili neku drugu vrstu slatkiša, imaju čak dvostruko veću šansu za razvoj kardiovaskularnih bolesti i da umru baš od neke takve bolesti.

Poticanje lošeg raspoloženja i razvoja depresije

Kao što je slučaj sa samom energijom dobijenom iz šećera i njenim prevelikim unosom koji čini to da jednostavno organizam otupi i više ne reaguje tako da se luči dovoljna količina inzulina, vrlo sličan uticaj se događa i u ljudskoj psihi. Šećer podiže raspoloženje i to je potpuno jasno, ali isto tako ga i vrlo brzo obara nakon. Kada se nastavi unositi kako bi se na neprirodan način držalo dobro raspoloženje, ulazi se u jedan zatvoreni krug iz kog nema izlaska, a rezultat je razvoj depresivnih stanja.

Razarajući uticaj na zube

Ono što su sva djeca učena, da slatkiši nisu dobi za zube, stariji ljudi kao da zaborave i potpuno zanemare tokom života. Ta potpuno jasna činjenica ostaje na snazi i nema veze jesu li zubi mliječni ili stalni, šećer ostao na mjestima s kojih nije uklonjen neko vrijeme, prelazi u kiselinu koja dokazano uništava zubnu caklinu. Kada se jedu slatkiši i još gore, kada se često piju zaslađena pića, a kojih je velika većina u ponudi za osvježenje, šećer u tečnom obliku dolazi do svih tačaka i vrlo ga je teško ukloniti. Zato pojava karijesa i kvarovi na zubima predstavljaju tako čestu pojavu.

Podijeli članak