Prirodni načini za ublažavanje migrene

Bez upotrebe lijekova

Skoro da ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije imala intenzivnu glavobolju ili migrenu. Najčešći uzrok je upravo današnji način života koji uključuje manjak fizičke aktivnosti i cjelodnevno gledanje u ekrane digitalnih uređaja. Na nastanak migrene može utjecati i nezdrava ishrana i zagušljiv prostor u kojem se nalazite.

Svi oni koji su barem jednom imali migrenu znaju koliko ozbiljno ovo stanje može biti. Migrena vas može potpuno onesposobiti za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a nije rijetkost ni da traje po nekoliko dana.

Iako je najlakši način smanjenja intenzivne glavobolje upravo upotreba lijekova namijenjenih za smanjenje bolova, ponekad nam oni nisu dostupni, te neki mogu uzrokovati niz nuspojava kao što su kognitivne poteškoće, vrtoglavica, umor, nesanica, mišićna slabost i mučnina. Kako biste izbjegli rizik od izazivanja još goreg stanja, bolje bi bilo da prije svega pokušate s nekim prirodnim metodama za smanjenje glavobolje. U nastavku pogledajte nekoliko metoda koje mogu pomoći:

Akupresura

Akupresura se smatra učinkovitim alternativnim liječenjem raznih bolesti, uključujući i hroničnu glavobolju. Ova metoda može biti korisna i za smanjenje bolova u donjem dijelu leđa i bolova povezanih s menstrualnim ciklusom. Akupresura je slična akupunkturi, te se usredotočuje na energetske centre u tijelu. Umjesto iglica, ova metoda koristi pritisak.

Đumbir

Đumbir je jedan od najmoćnijih začina koji postoji. Sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka, te blokira oslobađanje prostaglandina - tjelesne tvari za koju se zna da izaziva upale. Đumbir osim što može umanjiti glavobolju, zaslužan je i za poticanje probave, te olakšava tegobe poput nadutosti i grčeva.

Led

Led je jedan od najboljih boraca protiv prirodnih upala. Izvrstan je i kao sredstvo protiv bolova. Stavite nekoliko kockica leda u kesu ili krpu, te nanesite na zahvaćeno područje. Uskoro ćete osjetiti kako se vaša glavobolja smanjuje.

Ulje od lavande

Ovo moćno esencijalno ulje je prirodni lijek za napetost i ublažavanje boli. Eterično ulje lavande može se nanositi na kožu ili ga možete udisati. Neka istraživanja pokazuju da miris također pomaže u proširenju krvnih žila, normalizaciji razine serotonina, smanjenju upala, smanjenju anksioznost i poticanju spavanja.

Magnezij

Redovan unos magnezija može smanjiti učestalost migrena za čak 42%. Uključen je u više od 300 biohemijskih reakcija u tijelu, te promoviše zdrav imunološki sistem. Magnezij održava rad mišića i živaca, održava kosti jakim, pomaže u održavanju zdravlja srca, te reguliše razinu šećera u krvi. Izvrsni prehrambeni izvori magnezija su bademi, brazilski orašasti plodovi, indijski orasi, jaja, mlijeko, zobene pahuljice, sjemenke suncokreta i kikiriki.

Ulje od mente

Nanošenje ulja od mente na područje oko sljepoočnice ili područje vrata može pomoći u ublažavanju glavobolje i migrene. Ovo esencijalno ulje je dokazano kao učinkovita prirodna terapija za anksioznost, mučninu i napetost. Osim toga, neki ljudi vjeruju da redovna primjena ulja od peperminta može pomoći u sprječavanju ponovne pojave migrene.

Joga

Prednosti joge i meditacije u današnjem užurbanom svijetu se često naglašavaju. Joga položaji mogu pomoći kod smanjenja glavobolje. Jedno istraživanje iz 2015. pokazalo je da je praktikovanje joge tri mjeseca dovelo do značajnog smanjenja učestalosti i ozbiljnosti glavobolje.

Podijeli članak