Najbolji ugljikohidrati za dobro zdravlje

Zašto su nam potrebni u ishrani?

Ograničavanje ugljikohidrata u ishrani jedan je od prvih koraka koje poduzimaju osobe koje pokušavaju smršaviti. Ipak, vrijedi naglasiti i to da su namirnice bogate ugljikohidratima neke od najzdravijih na svijetu, te da upravo ove hranjive tvari mogu vašem tijelu pružiti brojne zdravstvene koristi.

Zašto su onda ugljikohidrati na tako lošem glasu? Razlog je jednostavan. Postoje dvije vrste ugljikohidrata, i to složeni i jednostavni, a našem tijelu su potrebne različite količine svakih.

Stručnjaci naglašavaju da biste većinom trebali konzumirati neprerađene ili složene ugljikohidrate, poput cjelovitih žitarica, povrća i voća. Manje od 10% treba poticati iz jednostavnih ugljikohidrata, poput rafiniranih i prerađenih namirnica i šećera.

Šta ugljikohidrati čine za nas?

Naš mozak preferira glukozu kao gorivo. Kad koncentracija glukoze u vašem krvotoku padne, mozak vam daje signale poput glavobolje ili vrtoglavice. Složeni ugljikohidrati pružaju visokokvalitetno gorivo za mozak. U nastavku vam donosimo najkorisnije i najzdravije ugljikohidrate za vaše tijelo.

Pizza

Da, možete jesti pizzu! Naravno, pod uvjetom da je pravilno pripremite. Napravite pizzu s tankom koricom i napunite je umakom od paradajza, te dodajte dosta ukusnog povrća. Ova veganska pizza je odličan izvor zdravih ugljikohidrata, a ako je začinite i pripremite na zdrav način, garantovano će vam se svidjeti.

Kvinoja

Kvinoja se priprema brzo, bogata je proteinima i odličan je izvor vlakana koja snižavaju holesterol. Ovo može biti naročito korisno osobama s dijabetesom jer vlakna sprječavaju da se razina šećera u krvi prebrzo poveća nakon obroka. Kvinoja sadrži mnogo važnih minerala, uključujući željezo, magnezij i folat.

Hurme

Hurme vam mogu pomoći da se riješite raznih bolesti, od anemije do sezonskih alergija. Značajne količine minerala pronađene u hurmama, poput željeza, kalcija i kalija mogu pomoći u zdravom razvoju kostiju i održavanju zdravih crijeva. Hurme možete uključiti u vaše zdrave dnevne grickalice, te ih konzumirati ako tokom dana osjetite glad.

Crni grah

Crni grah spada u porodicu mahunarki. Lako ga je probaviti i pun je bjelančevina, vlakana i željeza. Crni grah također sadrži mnogo važnih minerala za izgradnju i održavanje koštane strukture i snage. Osim toga, sadrži i selen koji igra važnu ulogu u funkciji jetrenih enzima i pomaže u detoksikaciji organizma.

Jabuke

Jabuke su jedan od najboljih izvora ugljikohidrata koji možete uključiti u vašu ishranu. Jabuke sadrže velike količine pektina koji vam pomaže da se osjećate sito, kao i vitamin C i kalij. Jabuke su također bogate i prirodnim šećerima, koji se sporije probavljaju od onih koji se nalaze u prerađenoj hrani.

Kruške

Kruške nude velike razine kalija, vitamina C, magnezija i vlakana. Slatke su i pomažu u čišćenju probavnom trakta. Možete ih jesti samostalno ili dodati u ukusni smoothie. Kruške su bogate važnim antioksidansima, flavonoidima i prehrambenim vlaknima. Konzumiranje ovog zdravog voća može pomoći i u mršavljenju, te smanjiti rizik od razvoja raka, hipertenzije, dijabetesa i bolesti srca.

Slatki krompir

Slatki krompir je izvrstan izvor vitamina C, magnezija, vitamina B-6 i vlakana. Ima nizak glihemijski indeks i djeluje izvrsno kao prilog ili kao glavno jelo. Slatki krompir sadrži brojne hranjive tvari koje pomažu u probavnom procesu. Osim toga, odličan je i za zdravlje očiju.

Podijeli članak