Ograničavanje ugljikohidrata u ishrani jedan je od prvih koraka koje poduzimaju osobe koje pokušavaju smršaviti. Ipak, vrijedi naglasiti i to da su namirnice bogate ugljikohidratima neke od najzdravijih na svijetu, te da upravo ove hranjive tvari mogu vašem tijelu pružiti brojne zdravstvene koristi.
Najbolji ugljikohidrati za dobro zdravlje
Zašto su nam potrebni u ishrani?Zašto su onda ugljikohidrati na tako lošem glasu? Razlog je jednostavan. Postoje dvije vrste ugljikohidrata, i to složeni i jednostavni, a našem tijelu su potrebne različite količine svakih.
Stručnjaci naglašavaju da biste većinom trebali konzumirati neprerađene ili složene ugljikohidrate, poput cjelovitih žitarica, povrća i voća. Manje od 10% treba poticati iz jednostavnih ugljikohidrata, poput rafiniranih i prerađenih namirnica i šećera.
Šta ugljikohidrati čine za nas?
Naš mozak preferira glukozu kao gorivo. Kad koncentracija glukoze u vašem krvotoku padne, mozak vam daje signale poput glavobolje ili vrtoglavice. Složeni ugljikohidrati pružaju visokokvalitetno gorivo za mozak. U nastavku vam donosimo najkorisnije i najzdravije ugljikohidrate za vaše tijelo.
Pizza
Da, možete jesti pizzu! Naravno, pod uvjetom da je pravilno pripremite. Napravite pizzu s tankom koricom i napunite je umakom od paradajza, te dodajte dosta ukusnog povrća. Ova veganska pizza je odličan izvor zdravih ugljikohidrata, a ako je začinite i pripremite na zdrav način, garantovano će vam se svidjeti.
Kvinoja
Kvinoja se priprema brzo, bogata je proteinima i odličan je izvor vlakana koja snižavaju holesterol. Ovo može biti naročito korisno osobama s dijabetesom jer vlakna sprječavaju da se razina šećera u krvi prebrzo poveća nakon obroka. Kvinoja sadrži mnogo važnih minerala, uključujući željezo, magnezij i folat.
Hurme
Hurme vam mogu pomoći da se riješite raznih bolesti, od anemije do sezonskih alergija. Značajne količine minerala pronađene u hurmama, poput željeza, kalcija i kalija mogu pomoći u zdravom razvoju kostiju i održavanju zdravih crijeva. Hurme možete uključiti u vaše zdrave dnevne grickalice, te ih konzumirati ako tokom dana osjetite glad.
Crni grah
Crni grah spada u porodicu mahunarki. Lako ga je probaviti i pun je bjelančevina, vlakana i željeza. Crni grah također sadrži mnogo važnih minerala za izgradnju i održavanje koštane strukture i snage. Osim toga, sadrži i selen koji igra važnu ulogu u funkciji jetrenih enzima i pomaže u detoksikaciji organizma.
Jabuke
Jabuke su jedan od najboljih izvora ugljikohidrata koji možete uključiti u vašu ishranu. Jabuke sadrže velike količine pektina koji vam pomaže da se osjećate sito, kao i vitamin C i kalij. Jabuke su također bogate i prirodnim šećerima, koji se sporije probavljaju od onih koji se nalaze u prerađenoj hrani.
Kruške
Kruške nude velike razine kalija, vitamina C, magnezija i vlakana. Slatke su i pomažu u čišćenju probavnom trakta. Možete ih jesti samostalno ili dodati u ukusni smoothie. Kruške su bogate važnim antioksidansima, flavonoidima i prehrambenim vlaknima. Konzumiranje ovog zdravog voća može pomoći i u mršavljenju, te smanjiti rizik od razvoja raka, hipertenzije, dijabetesa i bolesti srca.
Slatki krompir
Slatki krompir je izvrstan izvor vitamina C, magnezija, vitamina B-6 i vlakana. Ima nizak glihemijski indeks i djeluje izvrsno kao prilog ili kao glavno jelo. Slatki krompir sadrži brojne hranjive tvari koje pomažu u probavnom procesu. Osim toga, odličan je i za zdravlje očiju.