Ljekovita svojstva čaja od maslačka

Maslačak kao lijek

Maslačak često smatramo korovom, a zapravo je iznimno ljekovita biljka. U narodnoj medicini već se niz desetljeća koristi za ublažavanje i liječenje brojnih zdravstvenih tegoba, a najčešće se konzumira kao čaj.Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Uspijeva na svakakvom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, duboko do 30 cm. List maslačka je prizemni, nejednakog ruba ili više-manje urezan te dug 5 do 25 cm.

Svijetložuti cvatovi razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Maslačkov cvijet je prepoznatljive žute boje, a od maslačka se može praviti i med žute boje.
Za pripremu čaja koriste se svi dijelovi biljke, a korijen maslačka toliko je jak da se može koristiti i kao zamjena za kafu.

Čaj od maslačka

Prije same pripreme, potrebno je potvrditi da biljka nije tretirana pesticidima ili drugim štetnim hemikalijama.

Sastojci:

  • 2 šolje vruće vode   
  • 2 kašike sušenih cvjetova maslačka

Priprema

Prelijte cvjetove maslačka vrućom vodom. Poklopite i pustite da stoji 5 minuta. Nakon toga procijedite i poslužite. Najbolje je izbjegavati dodavanje sladila, ali ako baš ne možete piti nezaslađen čaj, dodajte kašičicu meda.

Zašto piti čaj od maslačka?


Djeluje kao diuretik

Ako se osjećate napuhnuto i naduto, čaj od maslačka vam može pomoći jer pojačava izbacivanje suvišne tekućine iz tijela.

Jača zdravlje jetre

Maslačak potiče čišćenje jetre. S obzirom na to da jetra može uzrokovati probleme s kožom, na ovaj način potičete zdravlje jetre i lijepši ten.

Sudjeluje u borbi protiv raka

Nedavno istraživanje pokazuje da ekstrakt korijena maslačaka može suzbiti kancerogene stanice, što znači da vas štiti od nastanka raka, a može djelovati i na stanice zahvaćene rakom.

Sprječava infekcije mokraćnog sistema

U kombinaciji s medvjetkom, korijen i list maslačaka mogu spriječiti infekcije mokraćnog sistema.

Umiruje probavne smetnje

Čaj od korijena maslačka može imati mnogo pozitivnih učinaka na probavni sistem. U historiji se upotrebljavao za poboljšanje apetita, smirivanje manjih probavnih smetnji i liječenje zatvora.

Podijeli članak