10 namirnica koje vam mogu pomoći da izgledate 10 godina mlađe

Hrana za mladolik i zdrav izgled kože

Mladost je najljepši životni period velikom broju ljudi. Razlozi mogu biti to što u ovim godinama imamo manje odgovornosti i problema, ali neki požele i biti zauvijek mladi upravo zbog izgleda. Iako ne možemo kontrolisati starenje, zapravo možemo učiniti dosta toga kako bismo barem duže vremena izgledali mlado.

Ako želite izbjeći naboranu i suhu kosu i kožu koja dolazi s godinama, možda biste trebali poraditi na ishrani. U nastavku pogledajte tačno koja hrana će vam pomoći da izgledate mlađe.

Bobice

Bobičasto voće je generalno poznato po održavanju oštrog uma. Na primjer, borovnice su poznate po poboljšanju kognitivnih sposobnosti i sprječavanju demencije i Alzheimerove bolesti. Bobice su pune antioksidanata koji mogu spriječiti i odgoditi oštećenje ćelija. Zato se pobrinite da jedete dovoljno bobičastog voća.

Agrumi

Narandže, grejpfrut, mandarine, limun... Sve ove voćke su odličan izvor vitamina C i folne kiseline. Imati dovoljno vitamina C ključno je ako želite smanjiti holesterol i održati imunitet zdravim. Redovno konzumiranje agruma može spriječiti probleme s cirkulacijom i osigurati pravilan rad vašeg srca.

Paradajz

Paradajz sadrži likopen, zaslužan za crvenu boju ovog povrća. Osim toga, likopen nas štiti od štetnog UV zračenja i osigurava da kardiovaskularni sistem bude u vrhunskom stanju. Paradajz je također bogat vitaminom A, C i folnom kiselinom, što ga čini ukusnim i zdravim za vas.

Masna riba

Konkretno, masne ribe su najbolji izvor omega 3 masnih kiselina. Izvrsne su za održavanje niskog holesterola i pomažu ćelijama da se regenerišu. Masne ribe su također odlične za zdravlje kože, čineći ju čvrstom i sprječavajući proces starenja. Najbolje masne ribe su losos, inćuni i tunjevina.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je također odlično za vas ako želite održati održati mladolik izgled. Možete ga koristiti kao preljev za salatu ili kao ulje za kuhanje. Osim toga, maslinovo ulje možete koristiti i na koži, te postoje brojne maske za lice od maslinovog ulja. Ono vašu kožu čini hidriranom i glatkom.

Avokado

Neki izbjegavaju avokado zbog njegovog visokog udjela masti, jer svega 100 grama avokada sadrži 15 punih grama masti. Ono što ne znate je da je vrsta masti koja se nalazi u avokadu zapravo odlična za zdravlje. Avokado snižava holesterol, pomaže u regeneraciji kože i tijelu pruža antioksidante, vitamin C i kalij.

Češnjak

Češnjak je poznat po neugodnom mirisu koji izaziva, ali zahvaljujući svojim svojstvima ubijanja bakterija i gljivica, vrijedi ga uključiti u ishranu. Također je poznato da je češnjak odličan za poboljšanje cirkulacije krvi i smanjenje rizika od nekih vrsta karcinoma.

Mrkva

Vjerovatno ste već bezbroj puta čuli kako je mrkva odlična za vid i kako je trebate jesti što više. Ovaj savjet vrijedi poslušati. Mrkva je bogata beta-karotenom, koji čini čuda za vaše oči. Ona je također odlična u sprječavanju bora, te štiti od UV oštećenja i održava kožu u vrhunskom stanju.

Kurkuma

Kurkuma je "čarobni" začin. Ona pomaže u probavi i djeluje protuupalno, pa je dodavanje ovog začina u čaj kada imate stomačne tegobe odlična ideja. Također je dokazano i da kurkuma smanjuje rizik od raka i stres.

Tamna čokolada

Najbolje smo ostavili za kraj. Tamna čokolada nije samo ukusna poslastica, već je i odličan izvor flavonoida, koji su odlični antioksidansi zaslužni za zaštitu kože od UV zraka i štetnih ćelija koje izazivaju rak. Tamna čokolada je odlična za poboljšanje hidriranosti i debljine kože. Stoga sljedeći put kada vam se bude grickalo nešto slatko, najbolje bi bilo da odaberete tamnu čokoladu s više od 75% kakaa.
 

Podijeli članak