Predmeti koje nipošto ne trebate dijeliti s drugima

Dijeljenje je odlično, ali ne kada je riječ o ovim osobnim predmetima

Jedna od prvih životnih lekcija koju naučite kao dijete je važnost dijeljenja. U većini situacija je ovo ljubazna i velikodušna navika koja se cijeni, ali postoje neki predmeti koje čak ni najbliži prijatelji i porodica ne bi trebali dijeliti.

U nastavku pogledajte koje predmete biste ipak trebali zadržati samo za sebe ako želite da se zaštitite od infekcija i širenja bakterija.

Slušalice

Slušalice možete dijeliti s prijateljima, te zajedno slušati istu muziku ili gledati film. Ipak, istraživanja su pokazala da samo česta upotreba slušalica povećava rast bakterija u uhu, a dijeljenje istih može dovesti do infekcija uha i drugih problema. Zato je uvijek bolje ne dijeliti ili dobro očistiti slušalice prije nego što ih nekome posudite.

Biciklističke kacige

Kada se pravilno postave, biciklističke kacige mogu vam zaista spasiti život, ipak, vjerovatno nije dobra ideja dijeliti ih s drugima. EPA izvještava da je škola u kojoj su djeca dijelila zajedničke kacige za bicikla završila s problemom ušiju. Uši se obično šire direktnim kontaktom dlake zaražene osobe, te se one mogu naći u kacigi i zaraziti dijete. Škole i programi za dijeljenje bicikala mogu usisavati i brisati kacige između upotrebe ako ih se apsolutno mora dijeliti, ali za vašu porodicu najbolje bi bilo da svi nabavite svoju kacigu.

Brijači

Korištenjem tuđih brijača povećavate rizik od infekcije koja se prenosi krvlju. Ako je brijač star, oštrica može biti tupa i prouzrokovati porezotine i iritaciju kože.

Oprema za manikuru

Svi smo već čuli priče o salonima za nokte koji nisu očistili opremu, šireći tako bolne infekcije. Ako idete na manikuru ili pedikuru, provjerite sa svojim salonom koja su njihova pravila sterilizacije i da li ih se pridržavaju. Osim što u salonu morate biti izuzetno oprezni, redovno čistite i nemojte dijeliti ni vašu opremu za kućni manikir.

Peškiri

Peškiri se mogu činiti prilično normalnim stvarima za dijeljenje, posebno jer obično izgledaju poprilično čisto. Ipak, trebali biste biti oprezni. Brojne infekcije i bolesti se mogu prenijeti upravo peškirima. Zato nemojte koristiti peškir vašeg partnera, već ipak ponesite svoj.

Balzam za usne

Klinika Mayo kaže da dijeljenje balzama ili hidratantne kreme za usne povećava rizik od zaraze čirevima uzrokovanim virusom herpes simpleks. Praktikujte održavanje usana mekim i hidratiziranim, ali ipak nabavite vlastiti balzam.

Naušnice

Možda želite posuditi prijateljičine naušnice za noćni izlazak u grad, ali ipak biste trebali bolje razmisliti o tome. Naušnice mogu doći u kontrakt s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama, a dijeljenje istih može prouzrokovati zdravstvene probleme. Ako želite posuditi tuđi nakit, očistite ga hidrogen peroksidom i protrljajte alkoholom prije nošenja.

Četkica za zube

Američka udruga stomatologa upozorava da bi dijeljenje četkice za zube moglo rezultirati razmjenom tjelesnih tekućina i mikroorganizama. Većina stomatologa daje besplatnu četkicu za zube pri svakoj posjeti, a i poprilično su jeftine i dostupne na svakom koraku. Stoga ih nabavite nekoliko i čuvajte u svom kupatilu kako biste uvijek imali čistu četkicu za zube ako vam zatreba.

Sapun

Iako vjerovatno ne predstavlja veliku opasnost, CDC preporučuje da ipak koristite tekuće sapune za pranje ruku. Ovako ćete smanjiti širenje štetnih bakterija.

Šeširi i perike

Kao što je već naglašeno kod kaciga, uši se prenose kroz zaražene dlake ako dođu u kontakt s nezaraženom osobom. Najbolje bi bilo da svoj šešir ili periku ne posuđujete drugima.

Podijeli članak