Kraljevska tajna dugovječnosti

Namirnice koje su zaslužne za ovakav izgled kraljice Elizabete u 94. godini života

Kad zamišljamo kako se hrane članovi kraljevskih obitelji, uvijek nam prvo na pamet padnu prepelice, jastozi i ostala slična hrana. Svakodnevna prehrana britanske kraljice nije ni približno tako dekadentna, a možete je bez problema sebi priuštiti!

Kraljica Elizabeta II, najduže vladajući monarh u Ujedinjenom Kraljevstvu, napunila je 93 godine. Iako se u svetu mnogo toga promijenilo tokom njene vladavine, njene navike u ishrani se ne mijenjaju, sudeći po izjavama zvaničnog kraljevskog kuhara.

Evo kako izgleda meni najpoznatije žene na svetu.

Čaj

Kakva bi to bila britanska kraljica kad se ne bi svaki dan budila uz šolju vrućeg Earl Grey ili Darjeeling čaja? S kapljicom mlijeka i naravno, bez šećera! Uz jutarnji čaj dolazi i neizostavni čajni kolačići sa kojima se zasladi prije odlaska na doručak.

Žitne pahuljice

Moglo bi vas iznenaditi da kraljica Elizabeta najradije doručkuje upravo zdjelu žitnih pahuljica ravno iz kartonske kutije. Navodno ih jede iz plastične zdjele, a ne iz skupocjenog Villeroy and Boch posuđa izrađenog po narudžbi za kraljevsku porodicu.

Kajgana

Ponekad kraljica preskoči pahuljice za doručak, a umjesto pahuljica doručkuje kajganom. Više voli jaja s tamnom ljuskom jer smatra da imaju bolji okus (jeste li ikad razmišljali o tome?). Ukoliko se osjeća osobito otmjeno tog jutra, možda će zahtijevati da joj se uz jaja servira dimljeni losos i par listića svježe ribanog tartufa. Ali ovakva rasipnost rezervisana je za uistinu posebne trenutke.
“Kajganu s tartufima kraljica jede samo za Božić kada tartufe dobije na poklon”, otkrio je Darren McGrady, jedan od bivših kuhara kraljevske obitelji.

Jagode

Kraljica Elizabeta nije postala najdugovječnija osoba na čelu britanske krune jedući brzu hranu! Vrlo je pažljiva prema svome zdravlju. Obožava jesti svježe voće iz vlastitog vrta. U dvorcu Balmoral, gdje provodi ljetne praznike, na raspolaganju su joj prekrasni grmovi malina i jagoda, a seosko imanje Sandringham okruženo je sa 70 jutara stabala jabuka. Navodno su joj ipak najdraže jagode i breskve koje se uzgajaju u stakleniku dvorca Windsor.

Sendviči

Kraljica uvijek zahtijeva da se uz popodnevni čaj serviraju barem dvije vrste sendviča. Obično sendviči sadrže krastavce, dimljeni losos, jaja s majonezom, šunku i senf ili tunu. Kad je u pitanju hljeb, podjednako su zastupljeni bijeli i onaj od cjelovitih žitarica – obavezno narezani na vrlo tanke kriške.

Riba

Kada nema zvanice ili goste na večeri, njezino veličanstvo voli jednostavnu hranu, poput porcije ribe pečene na roštilju i povrće kao prilog. Omiljeno jelo joj je riba sa špinatom kuhanim na pari.
“Može dobiti što god joj padne na pamet, ali pojesti će samo malo ribe i špinata. Za svoje dobro zdravlje i vitalnost vjerovatno može zahvaliti činjenici da je vrlo disciplinovana osoba”, tvrdi njezin bivši kuhar.

Pašteta

Ali ne bilo kakva, nego vrlo otmjena pašteta na vrhu je liste omiljenih jela kraljice Elizabete. Radi se o fenomenalnoj kombinaciji tri okusa: dimljenog lososa, dimljene pastrmke i dimljene skuše, a sve posluženo na filetima dimljenog lososa. Ovo raskošno jelo poslužuje se uz poseban tost i namaz od hrena.

Nedjeljno pečenje

Naravno, i u kraljevskoj palači sedmica završava tradicionalnim britanskim nedjeljnim pečenjem – glavnim jelom pripremljenim od mesa i krompira u kombinaciji s jorkširskim pudingom, povrćem i umakom za pečenje.
“Šta god bilo, nemojte joj servirati polusirovo meso! Kraljica voli da je pečenje koje jede – pečeno.”, upozorava McGrady.

Vino

Premda je kraljica pošteno zagazila u deseto desetljeće života i dalje povremeno voli uživati uz čašicu dobrog alkohola. Obično popije gutljaj-dva slatkog njemačkog vina tokom večere. Ipak, omiljena pića su joj džin i Dubonnet (slatko vino koje se pije kao aperitiv) s komadom limuna i ledom.    

Čokoladna torta

Unatoč tome što predano bira zdravu hranu, kraljica je poznata kao prvi sladokusac. Komad čokoladne torte njezin je porok – jesti će ga dok i zadnju mrvicu ne pokupi s tanjira! I uvijek zahtijeva od svojih kuhara da joj za rođendan naprave čokoladnu tortu po receptu koji je osmislio kuhar kraljice Viktorije, a obitelj ga i danas redovito koristi u svečanim prigodama.
„Ali mora biti tamna čokolada, što je tamnija, to bolje! Kraljica nikad nije bila fan mliječne ili bijele čokolade“, zaključuje McGrady.

Podijeli članak