Prestanite jesti ovih 5 namirnica ako se želite riješiti akni

Hrana koju trebate izbjegavati

Ako patite od akni, a već duže vrijeme ih se pokušavate riješiti skupim kozmetičkim proizvodima, možda je vrijeme da obratite pažnju na vašu ishranu. 

Brojna istraživanja su pokazala da postoje jasne veze između naše ishrane i zdravlja kože.

Šta su akne?

Akne utječu na uljne žlijezde i pore na koži. Kod mnogih ljudi ne pojavljuju se samo na licu, već na cijelom tijelu. Prljavština, višak ulja i druge otrovne tvari začepljuju pore na licu i drugim dijelovima tijela, stvarajući neugodne izbočine, poznate kao akne.

Proizvodnja viška sebuma ili ulja ispod gornjeg sloja kože izravno je povezana s porastom i padom razine inzulina u krvotoku. Ako je vaša ishrana takva da su vam razine šećera u krvi dosljedne tokom čitavog dana, onda nema potrebe za proizvodnje viška ulja. Dakle, neće biti ni akni. Ako jedete hranu koja uzrokuje porast, a zatim i pad šećera u krvi, to će najčešće rezultirati upravo aknama. Želite spriječiti pojavu akni? Onda je vrijeme da promijenite ishranu

Evo koje namirnice trebate izbjegavati kako biste se riješili akni:

Hljeb

Gluten koji se nalazi u hljebu je glavni krivac za nastanak akni. Gluten uzrokuje skok proizvodnje inzulina, što rezultira začepljenjem pora. Ako ipak morate imati neku vrstu tijesta s vašim obrokom, radije odaberite bezglutenske i nemasne proizvode. Treba izbjegavati i druge namirnice koje sadrže rafinirano brašno i žitarice.

Mliječna čokolada

Mliječna čokolada ne samo da je napunjena šećerom, već sadrži i mnoštvo hemikalija koje uzrokuju akne. Ako ipak želite pojesti nešto slatko, odaberite organsku tamnu čokoladu s više od 70% kakaa. U ovom slatkišu možete uživati umjereno, a poznato je i da je tamna čokolada bogata antioksidansima, te može pomoći u smanjenju stresa.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Pijenje mlijeka i konzumiranje mliječnih proizvoda uzrokuje proizvodnju više inzulina nego što je potrebno za kontrolu šećera u krvi. Ovo je loša vijest za vašu kožu. Uz to, mlijeko i drugi mliječni proizvodi pokreću oslobađanje hormona u našim tijelima. Ako imate kožne probleme, najbolje bi bilo da potpuno izbjegavate mliječne proizvode bar na neko vrijeme.

Rafinirani ugljikohidrati i šećer

Ljudi koji imaju akne obično jedu više rafiniranih ugljikohidrata od onih koji nemaju ovaj problem. Rafinirani ugljikohidrati doprinose aknama uzrokujući veću proizvodnju sebuma. Oni također imaju veći glihemijski indeks.

Kad tijelo probavlja hranu s visokim glihemijskim indeksom, poput tjestenine i slatkih napitaka, oni brže ulaze u krvotok.

Brza hrana

Moderna industrijalizirana ishrana sadrži mnoštvo namirnica punih šećera i soli. Jedno istraživanje je pokazalo da su sudionici koji su redovno konzumirali brzu hranu, posebno kobasice i hamburgere, imali 24% veći rizik od pojavljivanja akni.

Podijeli članak