Namirnice koje su odlične za prehladu, gripu i druge zimske zdravstvene probleme

Uz pomoć ovih namirnica možete uživati u zimskim radostima

Pametnim izborom namirnica ove se zimske tegobe mogu biti ublažene, pa i izbjegnute. Ta teorija proslavila je i jednog od danas vodećih britanskih nutricionista, Dale Pinnocka.

Otkrijete li snagu prirodne apoteke, možete značajno ojačati imunitet. Ta je činjenica poznata još od pamtivijeka. Već se u ayurvedi, drevnoj indijskoj znanosti o životu, zdravlju i dugovječnosti hrana ne smatra samo gorivom koje nam daje energiju, nego ona igra presudnu ulogu u očuvanju zdravlja, zbog čega se smatra lijekom.

Goji bobice

Sadrže rijedak tip velikih šećernih molekula poznatih kao polisaharidi za koje je ustanovljeno da potiču proizvodnju bijelih krvnih stanica - glavnih stožera imunosistema. Da biste lakše i brže prebrodili zimske gripe i viroze, ali i ojačali imunosistem, konzumirajte ih svakodnevno.

Luk

Znamo da čisti oči i dišne puteve jer plačemo dok ga čistimo. To u svakodnevnoj kuhinji nezamjenjivo povrće bogato je kvercetinom, koji ima blago, ali učinkovito antihistaminsko djelovanje zbog čega olakšava simptome alergija, ali i začepljenog nosa i suznih očiju kod viroza i hunjavice. Kako je bogat i snažnim probiotikom inulinom, obnavlja i povećava broj dobrih bakterija u crijevima i želucu zaslužnih za učinkovitu probavu, zbog čega je blagotvoran u teškoj zimskoj hrani.

Shiitake gljive

Među rijetkim su gljivama koje sadrže polisaharide, odnosno beta-glukan koji, prema istraživanjima, najjače djeluje na imunološki sistem. Konzumiranje ovih gljiva potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, kao i snagu njihovog djelovanja u borbi protiv patogenih stanica. I mala količina ovih gljiva ako ih konzumirate svakodnevno dovoljna je za jačanje imunosistema.

Slatki krompir

Sadrži specifičnu vrstu tzv. skladišnih proteina, koje biljka koristi kao svoju hranu, a koji također potiču proizvodnju bijelih krvnih stanica - vojske zdravog imuniteta.  

Maslinovo ulje

Stoljećima u brojnim kulturama uživa reputaciju ulja koje liječi, što potvrđuju i suvremena istraživanja. Sadrži veliku koncentraciju omega-9 masnih kiselina koje smanjuju razinu holesterola i jačaju ravnotežu između dobrog (LDL) i lošeg (HDL) holesterola. Sadrži i jake antioksidanse - polifenole, koji djeluju blagotvorno ako ih svakodnevno konzumiramo čak i u vrlo malim količinama, a koji ublažavaju stres i jačaju prirodne mehanizme odbrane organizma.

Čili papričice

Snažan fitohemijski spoj zvan kapsaicin zaslužan je za „vrući“ status ovih papričica, jer potiče širenje krvnih žila i pomaže slobodnijem protoku krvi, što posljedično smanjuje krvni pritisak, ali i pojačava cirkulaciju, s kojom u ovim zimskim danima mnogi muku muče. Svakoga dana pomiješajte dvije kašike čili papričica u toploj vodi s medom, i konzumirajte.

Bijeli luk

Sadrži snažan sastojak ajoen koji je u vezi sa mehanizmima koji regulišu protok krvi pa će, konzumirate li ga na dnevnoj bazi, djelovati protiv srčanog udara. A zahvaljujući svojim esencijalnim uljima, koja uništavaju viruse i bakterije, snažan je prirodni lijek protiv prehlade, viroza i gripe. Ta su ulja idealan štit protiv virusa i bakterija koje unosimo u organizam respiratornim putem.

Đumbir

Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i prilikom liječenja alergija pa je bez njega borba s virusima i bakterijama nesumnjivo teža. Idealan je za zimu zbog reputacije korisnog pripravka za tretiranje mučnina i poticanje probavnih sokova.

Podijeli članak