U umjerenosti je spas: Zdravi napici koji na drugoj strani mogu izazvati zdravstvene probleme

Loša strana "zdravih" napitaka

U vremenu kada savjeti o zdravoj ishrani privlače više pažnje nego ikada ranije, mnogo je onih koji bezuslovno vjeruju u sve i pretjeruju sa "zdravim" namirnicama, sve dok na drugoj strani ne osjete i njihovu lošu stranu.

Postoji veliki broj takvih sastojaka, a tu su posebno problematični napici koje neki ljudi konzumiraju redovno i u prilično velikim količinama, dovodeći tako sebe i svoje zdravlje u vrlo nezavidnu situaciju, iako smatraju da rade potpuno suprotno.

Stomatologinja Angie Lang je posebno skrenula pažnju na sljedeća četiri "zdrava" napitka.

Topla voda s limunom

"Voda s limunom sadrži limunsku kiselinu koja rastvara zubnu caklinu i meko tkivo ispod nje", upozorava dr. Lang, preporučujući da se to inače zdravo piće popije brzo, bez zadržavanja u ustima koja bi zatim odmah trebalo i isprati, ili da se jednostavno koristi slamka.

Jabučno sirće

"Ako redovno pijete jabučno sirće (ocat), vaši zubi će požutjeti, istanjiti se i lakše će pucati zbog kiseline koja je prejaka za zube".

Preporuka u slučaju konzumiranja sirćeta jeste ispiranje usta čistom vodom.

Mineralna voda

"Proces karbonizacije vodi do toga da se snizi pH pića, što ga čini kiselijim, a učinak je štetniji ako je mineralna voda hladna".

Voćni sokovi

"Pića sa šećerom mogu sadržavati više šećera nego paket bombona. Razlika je u tome što mozak ne doživljava kalorije iz tekućine isto kao iz krute hrane", objašnjava stomatologinja dr. Lang.

I u ovom slučaju vrijedi preporuka ispiranja usta i svakako preporučeno korištenje slamke, ali je posebno značajan korak smanjenja konzumiranja kupovnih voćnih pića koja u većini slučajeva uopšte nisi mnogo bolja klasičnim gaziranim pićima.

Podijeli članak