Četiri magične namirnice za snižavanje holesterola

Pomoću ovih namirnica možete zaboraviti na visok holesterol u krvi

Prva stvar koju morate promijeniti kada imate povišen kolesterol jest prehrana. Izbacite velike količine mesa, pržene hrane, a okrenite se režimu prehrane koji je orijentiran na voću, povrću i ribi.

Takozvana super hrana vam može pomoći sniziti loš kolesterol (LDL) i čak povećati razine dobrog (HDL). LDL kolesterol bi se trebao kretati do brojke 110, a HDL bi trebao biti viši od 35. Liječnici preporučuju neka vam zbroj oba kolesterola bude ispod 200.

Bademi

Konzumacija orašastih plodova, pogotovo badema koji su bogati izvori mononezasićenih masnoća, izrazito je dobra za borbu protiv lošeg holesterola. Prema istraživanjima, konzumacija četvrtine šolje badema dnevno snižava LDL holesterol za 4,4 posto. Držite se propisane količine jer bademi također sadrže puno kalorija. Ne moramo ni reći da izbjegavate pržene bademe u šećeru. Iako su slađi, i time ukusniji, zašećereni bademi su prava kalorijska bomba.

Riba

Česta konzumacija riba se preporučuje zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina. Iako su "masne", one su zapravo korisne našem organizmu. Najviše ih ima u masnijim ribama kao što je losos ili tuna. Optimalna je konzumacija 1,5 do 3 grama omega-3 kiselina dnevno. Otprilike 110 grama lososa sadrži tu potrebnu količinu. Ako niste obožavatelj okusa ribe, a morate sniziti holesterol, probajte s dodacima ribljeg ulja.

Crno vino

Jedna čaša crnog vina na dan štiti srce i snižava holesterol, ali nemojte pretjerati. Jedna čaša znači jedna. Ne možete preskočiti par dana u sedmici i onda sve to nadoknaditi za vikend. Doduše, postoje razlike u količini za muškarce i žene. Dok žene "smiju" uživati u jednoj čaši crnog vina dnevno, muškarcima se dopuštaju dvije. Crno vino sadrži flavonoide, koji se također nalaze u crvenom grejpu i kakaovcu.

Soja

Mala količina soje i njenih prerađevina može nas zaštititi od previsokog holesterola. Za pozitivne rezultate je potrebno svega 25 grama sojinih proteina dnevno. Konzumacija soje se ne preporučuje osobama koje imaju povišen rizik od raka prostate i dojke jer sadrži puno fitoestrogena koji hrani tumore koji ovise o hormonima.

Podijeli članak