Domaće maske za sjajnu i bujnu kosu

Recepti za sve tipove kose

Osim što su jeftinije i lakše dostupne, prirodne maske su također bolje od kupovnih jer ne sadrže štetne hemikalije. Ove prirodne organske domaće maske su odgovor na sve vaše probleme s kosom - od oštećenja, ispucalih vrhova do masne ili suhe kose.

U nastavku pogledajte recepte za maske koje će vašoj kosi definitivno pružiti njegu koja joj je potrebna kako bi bila svilenkasto glatka, bujna i zdrava.

Maska od meda, jaja i jabučnog sirćeta

Ako je vaša kosa suha i ispucala, ovo je idealna maska za vas. Napravite masku od meda, jaja i jabučnog sirćeta kako biste vašoj kosi dali potrebnu hidrataciju i sjaj. Sve što je potrebno je jedna kašika meda, jedno jaje i jedna kašika jabukovog sirćeta. Količinu naravno možete udvostručiti ili prepoloviti, ovisno o dužini vaše kose. Kombinujte sastojke u maloj posudi, te ostavite da djeluje na vašoj kosi 30 do 40 minuta prije ispiranja toplom vodom i šamponom.

Maska od kokosovog ulja, šećera i esencijalnog ulja

Ako imate problem s peruti na vlasištu, ova maska je odličan izbor za vas. Ovaj piling tretman pomaže u uklanjanju oštećene kože i smanjenju peruti. Pomiješajte 2 kašike kokosovog ulja, 4 kašike bijelog šećera, 5 kapi mente i 2 kapi ulja čajevca. Pomoću prstiju ili četke za kosu nanesite smjesu na vlažnu kosu. Masirajte tjeme 3 minute, a zatim ostavite masku da djeluje tokom vašeg tuširanja.

Maska od meda, jabučnog sirćeta i kokosovog ulja

Održavanje vlažne i zdrave kose uvijek čini da vaša kosa izgleda bolje. Kad pramenovi počnu gubiti sjaj, najkorisnija metoda može biti korištenje maske od jabučnog sirćeta. Nanesite organski med s jabučnim sirćetom i kokosovim uljem na kosu. Ravnomjerno raspodijelite sastojke, te nanesite na vlažnu kosu da djeluje 20 minuta. Isperite kosu šamponom nakon 20 minuta.

Maska od cimeta i kokosovog ulja

Ako vaša kosa sporo raste, isprobajte ovu masku na bazi cimeta. Poznato je da ovaj antimikrobni začin potiče cirkulaciju krvi i rast kose. Dodajte jednake količine meda i kokosovog ulja u smjesu, zatim je nanesite na vlasište. Ostavite da djeluje od 30 do 45 minuta, a potom isperite. Cilj je da ovu masku pravite barem jednom sedmično.

Zeleni čaj i jabučno sirće

Zeleni čaj ima listu zdravstvenih beneficija, a jedna od njih je i umirujuće svojstvo na vlasište kose. Zahvaljujući antioksidansima i hranjivim sastojcima, ovaj snažni napitak smiruje i uravnotežuje nadraženo vlasište. Dodajte jednu kašiku jabukovog sirćeta u šolju zelenog čaja, dobro izmiješajte, potom umasirajte u vlasište i ostavite da odstoji najmanje 5 minuta prije ispiranja.

Maska od jaja i limuna

Ako ste skloni masnoj kosi, maska od jaja može učiniti čuda. Držite se samo bjelanjka, jer sadrži proteinske enzime koji pomažu u uklanjanju suvišnog ulja. Dodajte jedan bjelanjak i pola soka od limuna u posudu. Nanesite masku na kosu i ostavite je da djeluje 30 minuta do sat vremena.

Podijeli članak